Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 13.06.2024


[dust devil – ο δαίμονας της σκόνης]

Dust devil, «δαίμονας κονιορτού», λέγεται ο ανεμοστρόβιλος από σκόνη που σηκώνεται σε περιοχές με υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία, στo σημείο επαφής διαφορετικών τύπων επιφανειών, όπως άσφαλτος/χώμα ή αρδευόμενo  χωράφι/χωματόδρομος. Συμβαίνει με ελαφρύς ανέμους, όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ υψηλότερη από του αέρα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το έδαφος. Μόλις σχηματιστεί, είναι σαν μια καμινάδα/χωνί μέσα από την οποία ο ζεστός αέρας κινείται  προς τα πάνω  και κυκλικά. Κινείται στο έδαφος, όσο υπάρχει σταθερή ροή ζεστού αέρα. Μόλις ο ζεστός  αέρας εξαντληθεί ή η ισορροπία σπάσει με κάποιον άλλο τρόπο, ο δαίμονας της σκόνης διαλύεται.

Αυτή είναι και η μορφή των συνθέσεων που απαρτίζουν το δισκογραφικό ντεμπούτο «Dust Devil» του μουσικού παραγωγού Naemi. Μια συνεργασία με μουσικούς της ευρύτερης ηλεκτρονικής και ambient σκηνής, όπου αποτυπώνει στιγμιότυπα των σχέσεων της καθημερινότητας, ιχνηλατώντας μια εσωτερική έρημο, όπου μέσα από την υφή του ήχου αιωρείται σε μια θολή ατμοσφαιρική ομίχλη, η οποία σταδιακά διαλύεται.

Στην Αίγυπτο ο στρόβιλος αυτός λέγεται Khamsin. Στη Μέση Ανατολή παίρνει τη μορφή ενός πνιγηρού καιρικού φαινομένου με υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες σκόνης που εμποδίζουν την ορατότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Βιβλίο της Εξόδου της Εβραϊκής Βίβλου, ο άνεμος αυτός χώρισε στα δύο την Ερυθρά Θάλασσα.

Η σύγχρονη ονομασία του ανέμου αυτού στα Εβραϊκά είναι Sharav – όπως, και ο πρώτος δίσκος του αυτοσχεδιαστικού τρίο από την Ιερουσαλήμ Leviot, ένα σχήμα με επικεφαλής την πολυοργανίστα συνθέτρια Yael Lavie: ένα κοσμικό ταξίδι διαλογισμού που συνδυάζει αρχέγονους και φουτουριστικούς ήχους, στα όρια παραδοσιακής και πειραματικής μουσικής.

Η αφρικανική σκόνη – η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο της Σαχάρας – στην περιοχή της Ελλάδας είναι εντονότερη όταν οι κυκλώνες Sharav συνδυάζονται με νοτιάδες πάνω από τη Μεσόγειο. Αναφορές για μεταφορά σκόνης έχουμε ήδη από την εποχή του Ομήρου: κάνει λόγο στα έργα του για μια κόκκινη σκόνη, μια “ματωμένη” βροχή.

H «Ορχήστρα της Κόκκινης Ερήμου» είναι το σχήμα που οδηγεί η Γαλλίδα συνθέτρια Eve Risser και διαδέχτηκε την «Ορχήστρα της Λευκής Ερήμου», παίζοντας ένα υβρίδιο από υπνωτιστικές λούπες και εξπρεσιονιστικά πολυρυθμικά σχήματα που εμπνέονται από την μουσική της Δυτικής Αφρικής.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφήνεται σε ένα στροβιλισμό από ήχους: μια αντιπαράθεση θερμών και ψυχρών ακουσμάτων, που μεταφέρουν τη σκόνη της ερήμου – ωθούμενη από τις αέρινες μουσικές μάζες των Mazzy Star, Jon Balke και The Stooges.


Εικόνα: Caroline Corbasson

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand