Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 30.05.2024


[ floret silva ]


«Floret silva nobilis, floribus et foliis», το ευγενές δάσος ανθίζει, λουλούδια και φύλλα. Στίχοι από το βιβλίο Carmina Burana, τη συλλογή 254 ποιημάτων και τραγουδιών που γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα από Γολιάρδους δόκιμους κληρικούς, που σατίριζαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η Ελβετή συνθέτρια Kay Hoffman εμπνέεται από τους στίχους της Carmina Burana και γράφει το πρωτοποριακό έργο για την εποχή του «Floret Silva»(’77-‘78): μια ανάμιξη μεσαιωνικής μουσικής και prog/psych/folk, με απόκοσμα φωνητικά από την σοπράνο Jacqueline Darby και την συνδρομή μουσικών της ιταλικής avant prog σκηνής.

Απόψε στον παρΑξενο_ελκυστΗ, στην τελευταία συνάντηση για τον μήνα Μάιο, αποχαιρετάμε την άνοιξη με μια avant-garde περιπλάνηση σε ένα δάσος ανθισμένο μα σκοτεινό: περνώντας μέσα από δύσβατα μονοπάτια, της μουσικής πρωτοπορίας,  που διαπλέκονται για σχεδόν μισό αιώνα, με ρίζες στον μεσαίωνα. Ακούγοντας:

  • Tην τελευταία ηχογράφηση του αείμνηστου Tony Conrad, από το ντουέτο του Ma la Pert με την Jennifer Walshe, «In the Merry Month of May», που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Ένα άγριο, αυτοσχεδιαστικό, μοναδικό κατασκεύασμα, από δύο ευφάνταστους δημιουργούς: O Tony Conrad που έφυγε το 2016, ήταν Αμερικανός εικαστικός, ενεργός σε μια ποικιλία μέσων από τις αρχές των 60s και σημαντική φιγούρα στη μινιμαλιστική σκηνή της Νέας Υόρκης (βλ. Theatre of Eternal Music). Η Jennifer Walshe είναι Ιρλανδή με έδρα την Νέα Υόρκη, καθηγήτρια σύνθεσης στην Οξφόρδη, και εδώ και χρόνια ερευνά την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία χρησιμοποιεί για να επεξεργαστεί έργα από την πρώιμη δυτική μουσική ιστορία. Στο κοινό τους έργο, φλερτάρουν το παράλογο με χιούμορ και ήχο ακραία απλοϊκό, (όπως η μη τέχνη του Henry Flynt) και με μια ιδιαίτερη γοητεία για τη γλώσσα και την εκφορά της.
  • Την άνοιξη του 1999 τρείς πρωταγωνιστές της διεθνούς πειραματικής σκηνής, ο Charles Curtis, ο Alan Licht, και ο Dean Roberts, περιόδευσαν στην Ευρώπη για μια σειρά 11 εμφανίσεων. Η σύμπραξή τους καταγράφηκε στον δίσκο «May 99»: ένα περίπλοκο διαλογιστικό ηχοτοπίο με drones από ημιτονοειδή κύματα που, αξιοποιώντας το διαφορετικό υπόβαθρο καθενός από τους τρεις αυτοσχεδιαστές, επανεξετάζει τους όρους του μινιμαλισμού και την σύγκρουσή του με το ροκ, που επηρέασε την πειραματική μουσική σκηνή στο γύρισμα της χιλιετίας.

Πλαισιωμένοι από την φολκ τραγουδοποιία της Molly Drake (μητέρας του Nick), και σε μια πρόσφατη jazz ανάγνωση, από το τρίο των Robin Fincker, Kit Downes και Lauren Kinsella.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand