Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.05.2024


[ ηλιακός άνεμος ]


– «Υπάρχει ζωή στον Άρη»; αναρωτιέται η πρωταγωνίστρια της ροκ μπαλάντας του David Bowie, αναζητώντας μια φυγή από την καθημερινότητά της εδώ στη Γη.



Δεν υπάρχει (ακόμα) ζωή στον Άρη, και αυτό οφείλεται στον Ήλιο. Η ατμόσφαιρα στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη εξαφανίστηκε, κυρίως εξαιτίας του ηλιακού ανέμου: του αδιάκοπου ρεύματος φορτισμένων ιόντων που εκτοξεύει στο ηλιακό σύστημα, με ταχύτητα 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Ο ηλιακός άνεμος μεταφέρει μαζί του και μαγνητικά πεδία, που όταν πέσουν πάνω στον πλανήτη, δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία που κάνουν τα ιόντα της ατμόσφαιρας να δραπετεύουν προς το διάστημα.

Παρόλο που ο ήλιος βρίσκεται σε απόσταση 149 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η Γη αισθάνεται συχνά την δραστηριότητα του αστρικού της συντρόφου. Όταν ρεύματα του ηλιακού ανέμου συναντηθούν, δημιουργούν περιοχές υψηλής πυκνότητας, και αλληλοεπιδρώντας με την ατμόσφαιρα της Γης πυροδοτούν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Τον ήχο του ηλιακού ανέμου ακροάζεται και αποδίδει φωνητικά, ο Αμερικανός συνθέτης και δάσκαλος διαλογισμού David Hykes. Ο δίσκος του “Hearing Solar Winds” (1984) σύμφωνα με την Guardian είναι ένα από τα 100 πιο παράξενα ακούσματα στο Spotify. Ηχογραφημένο ζωντανά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει την Harmonic Choir του σε μια ηχητική παραλλαγή που αντλεί από το μογγολικό τραγούδι Khöömii, και το «τραγούδι του λάρυγγα», που ασκείται στον ταντρικό βουδισμό˙με σκοπό, όπως λέει, να υπηρετεί την αρχέγονη σοφία που φέρνει την ευτυχία στα όντα.

“Solar Wind” ονομάζουν την συνεργασία τους τρεις βιρτουόζοι της αυτοσχεδιαστικής και avant-jazz σκηνής: ο Νεοϋορκέζος φλαουτίστας Robert Dick, η Γαλλίδα κοντραμπασίστρια Joëlle Léandre και η Αμερικανίδα Miya Masaoka, στο Ιαπωνικό παραδοσιακό έγχορδο Koto και στα κρουστά. Η σύμπραξή τους είναι γεμάτη καινοτόμες αποφάσεις, ηχητικά πειράματα και πρωτότυπες ιδέες: μερικές φορές η μουσική είναι σιωπηλή, αφηρημένη, διαλογιστική, ενώ άλλες γίνεται παθιασμένη, με φωτεινές κορυφώσεις, εκφραστικές μελωδίες και υπερβατικά περάσματα. Μια πηγή ενέργειας που πάλλεται, άλλοτε επιβραδύνοντας, άλλοτε επιταχύνοντας – σαν τα ρεύματα του ηλιακού ανέμου.

Στην εκπομπή της Πέμπτης 16.05.2024 (μεσάνυχτα προς Παρασκευή), ο παρΑξενος_ελκυστΗς, επηρεασμένος από τα ουράνια ατμοσφαιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, τις γεωμαγνητικές καταιγίδες και το Bόρειο Sέλας, διερευνά ακουστικά την ηλεκτρισμένη πηγή τους: την αντήχηση των ηλιακών ανέμων. Πλαισιωμένος από τους ήχους των David Bowie, Brian Eno, Marion von Tilzer/Maya Fridman, Yoko Ono, Somei Satoh και Soundwalk Collective/Patti Smith.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand