Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 09.05.2024


[αν_ορθόδοξη άνοιξη]


Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς, στον απόηχο της εβδομάδας του Πάσχα, κάνει έναν ακουστικό μετα-διαλογισμό πάνω στην έννοια της παράδοσης, αφήνοντας εσκεμμένα το «ορθόδοξο» μονοπάτι: θρησκευτικά αλλά και μεταφορικά, υπερβαίνουμε τις παραδόσεις, και συλλέγουμε θραύσματα πολιτισμικών τελετουργιών, ανασυνθέτοντας τα σε μια νέα τελετουργία της άνοιξης.

Μια επανερμηνεία της παράδοσης επιχειρεί η μουσικός και ερευνήτρια παραδοσιακής μουσικής από τη Γαλικία Carme López στο πολύ πρόσφατο δισκογραφικό ντεμπούτο της. Η «Inflorescencia» (ανθοφορία) είναι ένα νέο πειραματικό έργο για Γαλικιανή γκάιντα˙ με επιρροές από την προσέγγιση συνθετών όπως η Éliane Radigue και η Pauline Oliveros, η Ισπανίδα συνθέτρια δημιουργεί αργοκίνητα ηχητικά περιβάλλοντα, διευρύνοντας τις δυνατότητες της γκάιντας: από ελάχιστους ήχους αέρα που περνά μέσα από τον σάκο και τα καλάμια έως ολοκληρωμένα drones με πολύπλοκες αρμονικές δομές.

Το βραβευμένο σύνολο κρουστών Third Coast Percussion από το Σικάγο, στην τελευταία του δισκογραφική εργασία με πρώτες ηχογραφήσεις έργων νέων σύγχρονων συνθετών, ενσωματώνει και μια δική του, συλλογική σύνθεση. Το «In pRactice» ξεκίνησε σαν ηχητικός διαλογισμός, αντλώντας από τις προσωπικές μικρές ιεροτελεστίες που έχει καθένα από τα μέλη του κουαρτέτου – μικρές ρουτίνες για προθέρμανση πριν την παράσταση – φτιάχνοντας ήχους ακόμα και με καθημερινά αντικείμενα.  Αυτό το πηγαίο υλικό έθεσε τα θεμέλια για το έργο, το οποίο στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε μια ατμόσφαιρα διαλογισμού και ισορροπίας.

Τρείς διακεκριμένοι μουσικοί από τον ιταλικό Βορρά, ο Massimo Mariani, ο Roberto Musci και o Giovanni Venosta προσεγγίζουν την παλαιά, ακόμα και αρχέγονη μουσική, με ανορθόδοξο τρόπο: ηλεκτροακουστικά, με τζαζ ροκ ψυχή. Ο δίσκος «Losing the Orthodox Path» είναι μια εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη ταπισερί ήχων και συνθέσεων, συνυφασμένη με απόκοσμο μυστικισμό: με samples από λιτανείες μοναχών του Άγιου Όρους, μεσαιωνικά chanson, μελωδίες του Erik Satie και του Frank Zappa, χαράζουν ένα επαναστατικό μονοπάτι, διαποτισμένο από θρησκευτικότητα αλλά και ανατροπή.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος
Εικόνα: Macoto Murayama
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand