Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 07.05.2024


μετά τη Θυσία


«Η Θυσία», το κύκνειο άσμα του Αντρέι Ταρκόφσκι, είναι μια παραβολή για τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην πνευματική ανάταση και στην κατάκτηση της απόλυτης αλήθειας. Όπως σημειώνει άλλωστε ο ίδιος, στο βιβλίο του «Σμιλεύοντας το χρόνο»:

«Είναι φανερό ότι η υλική πρόοδος του ανθρώπου δεν συμβάδισε με την πνευματική του εξέλιξη. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πια να τιθασεύσουμε τα υλικά μας επιτεύγματα και να τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό μας. Δημιουργήσαμε έναν πολιτισμό που απειλεί να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα. Απέναντι σε καταστροφή τέτοια κλίμακας το μόνο που πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη του, είναι η προσωπική ευθύνη του ατόμου και η προθυμία του για θυσία, χωρίς την οποία παύει να λογίζεται ως πνευματικό ον»

Η Θυσία άλλωστε του Ιησού Χριστού, και τα πάθη του, που κλιμακώθηκαν τις μέρες που πέρασαν, είναι και αυτή μια μεταφορά για τη θυσία, την προσφορά, κυρίως του ίδιου μας του εαυτού προς τον άνθρωπο. 

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκσυστΗς, στον απόηχο των εορτασμών, κάνει έναν ακουστικό μετα-διαλογισμό πάνω στην έννοια της θυσίας και του εφήμερου της ύπαρξης:

  • ξετυλίγοντας κιθαριστικά την ζωή του Ιησού, με τον αμερικανό βιρτουόζο Bill Orcutt, 
  • με ένα αιρετικό πάντρεμα πρόζας και μουσικής από τον Αμερικανό ποιητή Nick Flynn, πάνω στον δομημένο αυτοσχεδιασμό του Ισραηλινού συνθέτη  Guy Barash, για την επίγνωση του Ιησού, της επικείμενης θυσίας του. Ένα έργο που διερευνά θέματα όπως η πατρότητα και το τραύμα που «μεταδίδεται μέσω του αίματος», και
  • έναν διαλογισμό πάνω στην θνητότητα και την παροδικότητα, στην πολύ καινούρια κυκλοφορία «Hereafter» (Επέκεινα) του Νορβηγού κιθαρίστα και συνθέτη Kim Myhr. Γράφτηκε σε μια εποχή όπου ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας είπε στον πληθυσμό της χώρας ότι «πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις κάποιον αγαπημένο σου». Ήταν σαν να βγήκε από τη «Θυσία» του Ταρκόφσκι, σημειώνει ο συνθέτης. Μια μουσική ελεγεία, γραμμένη για το ετερογενές 15μελές μουσικό σύνολο Kitchen Orchestra, που διαποτίζεται από την ανατολή του ηλίου και το ηλιοβασίλεμα, τη θάλασσα και την ακτή, τη ζωή και τον θάνατο. 

«Ο σύνδεσμος ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στη μοίρα του έχει διαλυθεί», γράφει ο Ταρκόφσκι. «Επειδή έχει εθιστεί πιστεύει ότι τίποτα δεν εξαρτάται απ’ αυτόν και ότι η προσωπική του εμπειρία δεν επηρεάζει το μέλλον, κι έτσι κατέληξε στο κίβδηλο και θανάσιμο συμπέρασμα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαμόρφωση της μοίρας του. Μόνο όταν αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί θα επέλθει η ισορροπία στον κόσμο».


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand