Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 30.01.2024


[Ψυχρό Κάλεσμα_μέρος_α: Σκίτσα του Χειμώνα ]


Ο χειμώνας είναι μια εποχή ανεσταλμένης δράσης και ψυχρής ομορφιάς. Τα αστέρια στον παγωμένο ουρανό διακρίνονται πιο έντονα και η αναπνοή μας ακόμα γίνεται ορατή. Αλλά ο χειμώνας είναι επίσης μια κατάσταση του μυαλού, που μπορεί να την νιώσουμε ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες. Η δισκογραφική εταιρία Geographic North με έδρα την Ατλάντα, έχει ξεκινήσει από το 2015 τη σειρά «Sketch for Winter», μια σειρά από κασέτες, 9 στο σύνολο μέχρι στιγμής, από διαφορετικούς δημιουργούς η καθεμία, με στόχο, ακόμα και μέσα από διαφορετικά ηχοχρώματα, να αποτυπώσει τον ήχο και την αίσθηση του χειμώνα. Εκεί συναντάμε:

  • Μια άβυσο για τσέλο, από την αβαντγκαρντ πολυοργανίστα Taralie Peterson,
  • Μια παγωμένη κατάδυση στην ηδονιστική pop του τραγουδοποιού Night Cleaner,
  • Έναν χειμώνα που επιπλέει, στους ambient ήχους των Aria Rostami και Daniel Blomquist,
  • Έναν γλυκό μα ζοφερό προβληματισμό για τον αέναο κύκλο της χειμέριας νάρκης και της επανεμφάνισης της ζωής, από την sound artist Carmen Villain,
  • παγωμένους ήχους της Αμερικανικής Δύσης σε μια ενδοσκοπική ενατένιση, από τον κιθαρίστα Danny Paul Grody.

Την αρνητική γοητεία της αποσύνθεσης, αποτυπώνει στην μουσική της η Ισραηλινή συνθέτης και καθηγήτρια του Harvard Chaya Czernowin – μια από τις πιο αισθησιακές και ατρόμητες φωνές της νέας μουσικής σήμερα. Στο έργο της ο φυσικός κόσμος είναι συχνά παρών – όχι όμως εξημερωμένος και ανθρωπομορφικός, αλλά άγριος αινιγματικός. Ο κύκλος τραγουδιών «Wintersongs» για ορχήστρα δωματίου είναι μια ενδοσκοπική τοπολογία μνήμης: μια ενατένιση για το πώς η μνήμη εξελίσσεται και μας διαφεύγει.

Η συλλογική μνήμη της Ουκρανίας, μέσα από τα αναρίθμητα τοπικά παραδοσιακά τραγούδια της, καταγράφεται στα «Winter Songs” από τις γυναίκες της περιοχής Mykolaiv, με μια μαγική τελετουργία που διώχνει τα κακά πνεύματα και υπόσχεται καλή υγεία και συγκομιδή.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφουγκράζεται το Ψυχρό Κάλεσμα του χειμώνα, που ακούγεται πια ηχηρά αυτές τις μέρες, με ιμπρεσσιονιστικά ηχητικά σχέδια και τραγούδια, πλαισιωμένα από τους ήχους των Nico/John Cale και  Gareth Davis/ Frances-Marie Uitti, Paul Griffiths.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου


Εικόνα: Akihito Takuma


σχετικα ondemand