Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 11.01.2024


[ I Ching: Το βιβλίο των αλλαγών ]


Το Ι Ching είναι το θεμέλιο της κινέζικης σοφίας και καταλυτικό για την εκπαίδευση των σοφών. Ένας ζωντανός χρησμός, ένας υπομονετικός και οξυδερκής δάσκαλος, που προορίζεται να βοηθήσει άτομα και κυβερνήσεις να λάβουν θεϊκές, τυχαίες αποφάσεις στη ζωή. Είναι βασισμένο στην αρχή της αιτίας και του αποτελέσματος και θεωρεί ότι τα πάντα κάνουν κύκλο και τίποτε δεν παραμένει αναλλοίωτο. Όλα υπόκεινται σε διαδικασία διαρκούς εξέλιξης και αλλαγής. Η αλλαγή, λέει, είναι η μόνη βεβαιότητα στη ζωή και έτσι το I Ching έχει ονομαστεί «Το βιβλίο των Αλλαγών».

Ο John Cage χρησιμοποίησε το Βιβλίο των Αλλαγών για να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν στη διάρθρωση του υλικού του – με πίνακες και γραφήματα που βασίζονταν στα 64 εξάγραμμα του I Ching με Yang (συνεχής), είτε Yin (διακοπτόμενες) γραμμές, με ανάλογη σημειογραφία – χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της απροσδιοριστίας στη σύνθεση αλεατορικής μουσικής (μουσική του τυχαίου).

Από αυτό το πανάρχαιο μαντικό εργαλείο, του οποίου οι 64 συνδυασμοί γραμμών αντιπροσωπεύουν 64 διαφορετικές καταστάσεις ύπαρξης για όλα τα έμβια, ο Δανός συνθέτης και θεωρητικός Per Nørgård επέλεξε τέσσερις στο έργο «Ι Ching», για σόλο κρουστά για τον περκασιονίστα Gert Mortensen.

Βασισμένο στις διαισθητικές τους αντιδράσεις που αναδεύονται από το I Ching είναι το έργο «10 Songs of Change» – μια σύμπραξη της πιανίστριας Marion von Tilzer με την τσελίστρια Maya Fridman και την κινηματογραφίστρια Lulu Wang. Μέσω της ποίησης και της μουσικής, εξερευνούν τα οκτώ τρίγραμμα που αποτελούν τη βάση του I Ching: τις εικόνες όλων όσων συμβαίνουν στον ουρανό και στη γη, σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την αλλαγή.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς παρακολουθεί τον ήχο της απροδιοριστίας που περιγράφεται μέσα από την τυχαιότητα των χρησμών του I Ching, αναζητώντας μια συνδετήρια συμπαντική αλήθεια. Πλαισιωμένος από τους ήχους των Ian A.AndersonSomei Satoh και Terry Riley.


Επιμέλεια-Παρουσίαση:  Στεφανία Τσακίρη
Επιμέλεια ήχου: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα ondemand