Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 04.01.2024


[Akitu | αποφάσεις σε μια νέα αρχή]


Τα χρονικά ορόσημα συχνά τροφοδοτούν φιλόδοξες συμπεριφορές – το  «φαινόμενο της νέας αρχής» – όπως το έθιμο της λήψης αποφάσεων την Πρωτοχρονιά, ένα έθιμο με ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι ήταν οι πρώτοι που συνήθιζαν να παίρνουν αποφάσεις για όλο το χρόνο την Πρωτοχρονιά – αν και γι’ αυτούς η χρονιά ξεκινούσε στα μέσα Μαρτίου, όταν φυτεύονταν οι καλλιέργειες. Κατά τη διάρκεια της 12ημερης θρησκευτικής γιορτής Akitu έδιναν υποσχέσεις στους θεούς, ότι θα πληρώσουν όλα τα χρέη τους τη νέα χρονιά και θα επιστρέψουν, όσα αντικείμενα είχαν δανειστεί. Μια παρόμοια πρακτική υπήρχε και στην αρχαία Ρώμη, όπου ο Ιούλιος Καίσαρας καθιέρωσε την 1η Ιανουαρίου ως αρχή του νέου έτους και προσέφεραν θυσίες προς τιμήν του Ιανού, υποσχόμενοι καλή διαγωγή για το επόμενο έτος.

Υποσχέσεις-πρόδρομοι των Πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων που παίρνουμε και σήμερα˙ αποφάσεις που είναι πολύ πιο εύκολο να παρθούν παρά να τηρηθούν – η ορμή του νέου ξεκινήματος αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που κυλά.

Μια τέτοια φθίνουσα ακολουθία σταθερών τόνων, παρακολουθούμε στις «Resolutions» της πρωτεργάτριας της ηλεκτρονικής μουσικής Ruth Anderson: ένα παιχνίδι με το σχήμα του ήχου. Επινοήθηκε σαν διαλογισμός για τον ακροατή, εμπνευσμένο από την πρακτική της στο Ζεν. Μια αυστηρή σύνθεση πάνω στον σταδιακό μετασχηματισμό του τόνου, που μοιάζει σταθερός αλλά στην πραγματικότητα ολισθαίνει ανεπαίσθητα˙ μια πρόσκληση να παρατηρήσουμε το πέρασμα του χρόνου, καθώς αλλάζει, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την ορμή του.  

Αποφάσεις μικροτονικής μουσικής παίρνει και ο εικονοκλάστης συνθέτης Arnold Dreyblatt, ο σύνδεσμος ανάμεσα στους μινιμαλιστές της Νέας Υόρκης και την νεότερη γενιά της avant-garde. Μαθητής του La Monte Young, καθιερώθηκε με το Excited Strings Bass, ένα όρθιο μπάσο χορδισμένο με σύρμα πιάνου και ένα νέο σύστημα κουρδίσματος των 20 τόνων ανά οκτάβα. Ο φετινός του δίσκος « Resolve» είναι η πρώτη νέα μουσική της «Orchestra of Excited Strings» εδώ και 20 χρόνια, με τους Oren Ambarchi, Konrad Sprenger and Joachim Schütz στην τρέχουσα σύνθεση, και δρα σε διάλογο με τις μινιμαλιστικές εμπνεύσεις της πρώτης κυκλοφορίας του 1982 – αναθεωρώντας και ανανεώνοντας την επαναστατική μικροτονική πρόθεση.

Απόψε ο παρAξενος_ελκυστHς, στο κατώφλι του νέου έτους, ακολουθεί το βλέμμα του Ιανού προς το μέλλον αναζητώντας τα νέα ξεκινήματα, διατυπώνοντας ηχητικές προθέσεις και αποφάσεις. Με τους ήχους των José Alfredo Jiménez, Isomonstrosity/Ellen Reid/Yuga Cohler/Johan Lenox/International Contemporary Ensemble, Kim Myhr/Trondheim Jazz Orchestra/Jenny Hval, Tomas Fujiwara/Patricia Brennan/Tomeka Reid, Ruth Anderson, Arnold Dreyblatt και Mary Lattimore/Rachel Goswell/Samara Lubelski.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Εικόνα: Heinz Mack / Dynamic Structure (1958-1959)


σχετικα ondemand