Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 21.12.2023


[In_girum_imus_nocte_et_consumimur_igni_ β | ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΤΕΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ]


«Τριγυρνάμε μέσα στη νύχτα και αναλωνόμαστε από τη φωτιά». Η λατινική αυτή καρκινική φράση είναι και ο τίτλος της τελευταίας ταινίας (1978) του Guy Debord -μια εικονοκλαστική διαχείριση του κινηματογράφου, όπου ο λόγος έχει εγγενή αξία. Ένα πένθιμο μνημείο για μια ταχέως διερχόμενη αστική γεωγραφία αντίστασης στην πλήρη κεφαλαιοποίηση των πάντων. Ένα σκοτάδι που μας περιβάλλει, μέσα στο οποίο κάνουμε κύκλους.

Ανάμεσα σε ένα εορταστικό κλίμα υποχρεωτικής εξωστρέφειας και χαράς, ο παρΑξενος_ελκυστΗς παραμονή της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου, του χειμερινού ηλιοστάσιου – της πιο σκοτεινής μέρας – ακολουθώντας το πέρασμα του χρόνου και την πορεία του ήλιου κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου αποβάλλει τα πάθη και πορεύεται προς την πνευματική της αναγέννηση, κάνει κύκλους μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, πριν αναλωθεί από την «φωτιά» των γιορτών. Μια περιπλάνηση που, όπως και η ταινία του Debord, τελειώνει με τον υπότιτλο: ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΤΕΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

  • Για το σκοτάδι, που πέφτει τον χειμώνα σχεδόν από το μεσημέρι και τον κύκλο του φωτός, που καταλήγει στον θάνατο, από την Elizabeth Parker – μια από τις πρωτεργάτριες της ηλεκτρονικής μουσικής της Βρετανίας.
  • Τον ύμνο στο σκοτάδι, “L’inno Dell’ Oscurità” του Νορβηγού περκασιονίστα Ingar Zach, ο οποίος επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τις κυκλικές δονήσεις της επιφάνειας του τύμπανου, που οδηγούν σε πυρωμένες εξάρσεις.
  • Τον Ιρανό sound artist Siavash Amini στο “The Darkness About the Pole”, όπου επισκέπτεται αποσπάσματα του φιλόσοφου-ποιητή Ibn Sina, διερευνώντας μέσα από ηλεκτροακουστικά ηχοτοπία θέματα γύρω από το φως, το σκοτάδι, και την υπέρβαση.
  • Έναν φωνητικό αυτοσχεδιασμό της τζαζ βοκαλίστας Lisa Sokolov πάνω στο Φως: που μαίνεται, ενάντια στον δήμιο της αυγής – φως λαμπρό της συνάντησης ψυχών.
  • τη φλογέρα της Laura Cannell και τις άρπες του Rhodri Davies να υπαινίσσονται μια αρχέγονη μελωδία καθώς αντιστέκονται στο σκοτάδι, εμποδίζοντας τον ερχομό της νύχτας, στο “To Hinder The Night”.
  • Την τελευταία κυκλοφορία του Σκωτσέζου Richard Skelton “Before We Lie Down in Darknesse”. Συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με τη φθορά και τη μεταμόρφωση, ξεκινά από μια υποβαθμισμένη ηχητική πηγή: ένα πεταμένο βινύλιο, πενήντα ετών, με την ηχογράφηση μιας μπαρόκ φλογέρας. Ένα θραύσμα εγγραφής 6’’, που μέσα από το πρίσμα της ανάκτησης, γίνεται λαμπερή χειρονομία ελπίδας, στην αναπόφευκτη κάθοδό μας στο επικείμενο σκοτάδι: μια πίστη στη δυνατότητα αλλαγής και ανανέωσης.

Πλαισιωμένοι από τους ήχους των John Cale και Will Oldham


Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού


σχετικα ondemand