Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 19.12.2023

[ In_girum_imus_nocte_et_consumimur_igni _ α | όνειρα στην ’Ωρα του Τίγρη ]

Στην Κίνα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με το παλιό τρόπο μέτρησης του χρόνου, στις 03:00 τη νύχτα λέγεται πως ξεκινάει η «’Ωρα του Τίγρη».

Από τις τρεις μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα, ο τίγρης προστατεύει τον ύπνο. Είναι μια περίοδος ηρεμίας και μοναχικότητας: όλα τριγύρω παγώνουν εν αναμονή μιας νέας μέρας. Το σώμα αναπληρώνει τα ενεργειακά του αποθέματα, προετοιμάζεται για μελλοντικά επιτεύγματα. Μερικά από τα όνειρα αυτής της περιόδου είναι προφητικά – ωστόσο, επειδή η ώρα της αφύπνισης είναι κοντά, είναι αυξημένη και η συνειδητότητα.

«Tiger Hour» είναι η τελευταία δισκογραφική εργασία του κουαρτέτου σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής RSLG, από την Αθήνα. Με επιρροές από την τζαζ, την ηλεκτροακουστική και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, ακολουθούν μια νυχτερινή διαδρομή – από το σούρουπο μέχρι την αυγή – γεμάτη με εσωτερική ένταση και ελεύθερο συσχετισμό, που συναντάμε και στα όνειρα.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, διανύοντας την πιο «σκοτεινή» εβδομάδα του χρόνου – την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες νύχτες, γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο – κάνει κύκλους μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Το σκοτάδι που, όπως έλεγε και ο Ζαν Ζενέ, θρέφει τα όνειρα.

Ακούγοντας επίσης:

  • Τον σκωτσέζο Drew McDowall και την αμερικανίδα Hiro Kone, νασκηνοθετούν το σκοτάδι σαν παραγωγική δύναμη, στο «Dreaming is Nursed In Darkness»
  • Σκιώδη και ονειρικά αφηρημένα ηχοτοπία, στη σύνθεση «2 a.m.», του κλαρινετίστα Gareth Davis με την βιρτουόζο τσελίστρια Frances-Marie Uitti.
  • «Circles» νυχτερινής ενόρασης, από το πειραματικό μουσικό έργο της σκωτσέζας συνθέτριας και βοκαλίστας Nichola Scrutton – όπου το υλικό προέρχεται από κείμενα που έγραψε μισοκοιμισμένη, ανάμεσα στην εγρήγορση και τον ύπνο, κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια περίοδο δύο ετών.
  • Θραύσματα ονείρων των μελών του International Contemporary Ensemble (ICE), από τον κύκλο τραγουδιών της συνθέτριας Carla Kihlstedt «At Night We Walk in Circles and Are Consumed by Fire».

Πλαισιωμένοι από τη μουσική του Moondog, όπως την επαναπροσδιορίζουν για μια νέα γενιά ακροατών, οι Ghost Train Orchestra σε συνεργασία με το Kronos Quartet και την αμερικανίδα τραγουδοποιό Joan As Police Woman.

Εικόνα: Tiger and bamboo, OKUMURA MASANOBU (1686-1764)

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand