Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 14.12.2023

Ενσώματη στροφή (μέρος δ’)

Sonic Butō: ακούγοντας τον χορό του σκοτεινού σώματος

«Η underground τέχνη μετατρέπεται σε απλή μόδα εξαιτίας των ανθρώπων που την ασκούν. Δημιουργούν μια έρημο γύρω τους και μετά παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει νερό. Γιατί δεν δοκιμάζουν να πιούν από την πηγή του ίδιου τους του σώματος; Ας ξεριζώσουν το σκοτάδι από τη σάρκα τους». Tatsumi Hijikata, ιδρυτής του Butoh.

To Butoh (舞踏, Butō) είναι μια πρωτοποριακή μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί αργές κινήσεις, λευκή βαφή στο σώμα και στο πρόσωπο εντείνοντας το στοιχείο της επιτελεστικότητας, γκροτέσκες ή σεξουαλικές εικόνες. Προέρχεται από το «Ankoku Butoh» που σημαίνει «Χορός του απόλυτου σκοταδιού», αναφερόμενο σε αυτό που είναι κρυμμένο από την επίγνωσή μας, το ασυνείδητό μας. H ουσία του προέρχεται από την σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, ενώ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κενό εσωτερικό χώρο, επιχειρώντας τη σύνδεση με την Ολότητα.

Το Sonic Butoh είναι μια μέθοδος χρήσης του ήχου για την υποκίνηση καταστάσεων έκστασης προκειμένου να αποκαλυφθούν στοιχεία κλειδωμένα στην υποσυνείδητη μυϊκή μνήμη του σώματος, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια κατάσταση μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ των κινήτρων μας και των συμπεριφορών μας. Μπορεί να λειτουργήσει συνοδευτικά σε παραστάσεις χορού Butoh, όσο και ως αυτόνομο όχημα για εσωτερική διερεύνηση.

Η Fuji-Yuki είναι μια Γιαπωνέζα βοκαλίστα που χρησιμοποιεί τη φωνή της σαν μουσικό όργανο. Στο “One Butoh” που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά, δημιουργεί μεγάλη ποικιλία ήχων, με ιδιαίτερες φωνητικές τεχνικές, glossolalia και ηλεκτρονικά πεντάλ. Εμπνευσμένη από τα πνεύματα και τις τελετουργίες του Βουδισμού και του Σιντοϊσμού, μεταμορφώνει τη φωνή της σε ατμοσφαιρικούς παρατεταμένους βόμβους, που μοιάζουν με προσευχές που αντηχούν σε θρησκευτικούς χώρους κατάνυξης – ύμνους, που ακροβατούν ανάμεσα στο παράδοξο και το τρομακτικό. Μια ακουστική εμβάπτιση στα έγκατα της ψυχής.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ολοκληρώνει μια διερεύνηση της ενσώματης ακουστικής εμπειρίας, προσεγγίζοντας την κίνηση και την ακινησία, του σώματος και της ψυχής, μέσα από τον Ιαπωνικό avant-garde χορό Butoh, τον χορό του σκοτεινού σώματος˙ με τους ήχους των Laurie Anderson, Kevin Keller Ensemble, Francois Rossignol, Fuji-Yuki και Anohni/Antony and the Johnsons.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Κώστας Κυριακάκης

Εικόνα: Kazuo Ohno

διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand