Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 28.11.2023


Πέρασμα στην Ινδία (μέρος α’) | Kartik Purnima: το φεγγάρι της ευλογίας


“Purnima” στα σανσκριτικά σημαίνει πανσέληνος. H πανσέληνος τον Νοέμβριο είναι η Kartik Purnima, καθώς έρχεται στον 8ο μήνα Kartik του Ινδουιστικού ημερολογίου, και έχει σημαντική θρησκευτική και πολιτιστική σημασία για τους Ινδουιστές.

Σηματοδοτεί τον θρίαμβο του φωτός πάνω στο σκοτάδι και του καλού πάνω στο κακό, τη νίκη της γνώσης επί της άγνοιας και την αποβολή της αρνητικότητας από τη ζωή μας. Ο Kartik είναι ένας μήνας ευοίωνος για πνευματικές πρακτικές, φιλανθρωπικές πράξεις και αφοσίωση στο θείο, που κορυφώνεται στην πανσέληνο του Νοεμβρίου.

“Purnima” ονομάζεται και ο πρώτος μεγάλης διάρκειας δίσκος της Βρετανοϊνδής βιολονίστριας και συνθέτριας από την Ουαλία Rakhi Singh. Ιδρύτρια και μουσική διευθύντρια της κολεκτίβας του Manchester, μια ομάδα που φιλοδοξεί να δημιουργεί ριζοσπαστικές ανθρώπινες εμπειρίες εμπνευσμένες από τη μουσική, στο Purnima ερμηνεύει μια σειρά συνθέσεων διακεκριμένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας.

Απόψε, με την πανσέληνο του Νοεμβρίου να δεσπόζει στον παγωμένο πια ουρανό, ο παρΑξενος_ελκυστΗς κάνει μια χρονική μεταγωγή, ταξιδεύοντας στην Ινδία, μέσα από τους ήχους των Carla Bley, Kesarbai Kerkar/ Sachin Gupta, Rakhi Singh, Alex Grove, Emily Hall, Michael Gordon, Julia Wolfe και Rasika Shekar.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης


σχετικα ondemand