Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 23.11.2023


Τα πάθη της βροχής μέρος β’: ευγνωμοσύνη (της σιωπής)


Την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου είναι η γιορτή των Ευχαριστιών: μια γιορτή με ιστορικές ρίζες στην θρησκευτική και πολιτισμική παράδοση, μια γιορτή ευγνωμοσύνης, για τα θεόσταλτα αγαθά του θερισμού.

Για να εξασφαλίσει την προστασία της σποράς, ο πρωτόγονος άνθρωπος προσπαθούσε να προκαλέσει τη βροχή με τελετουργίες, με πιο γνωστό παράδειγμα τους χορούς της βροχής, των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Toshio Hosokawa γράφει για το σύνολο κρουστών του Στρασβούργου έναν σύγχρονο χορό της βροχής: Μια φανταστική τελετουργική μουσική, που αποτελείται από περιγραφές διαφόρων μορφών βροχής, ενώ υιοθετεί τον ρυθμό του χορού της βροχής των Ινδιάνων.

Η βροχή είναι η δωρεά της φύσης στο διψασμένο σώμα της γης. Πρωτίστως ο πρωτόγονος άνθρωπος λειτουργούσε με σεβασμό και δέος απέναντι στις  δυνάμεις της φύσης – σε κάθε σταγόνα βλέποντας το χέρι των Θεών. Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Δίας ήταν ο θεός της βροχής και της βροντής. Στους προκολομβιανούς πολιτισμούς του Μεξικό, από όλες τις θεότητες πιο σημαντικός ήταν ο Cocijo, θεός της αστραπής και δημιουργός των πάντων με την ανάσα του. Ο Μεξικανός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Jorge Reyes στην ομώνυμη σύνθεση ενσωματώνει στοιχεία από την κουλτούρα του σε μια ονειρική επιστροφή στις ρίζες.

Κάθε φορά που βρέχει, γινόμαστε μάρτυρες μιας θεραπευτικής διαδικασίας, που καθαρίζει τις πληγές που δημιουργεί ο ανθρώπινος παραλογισμός στο φυσικό περιβάλλον. Στο «All the Rains» ο John Fahey σαν σαμάνος παραληρεί για μια βροχή, που είναι και δεν είναι. Δεξιοτέχνης στην κιθάρα και πρωτεργάτης της αμερικανικής λαϊκής μουσικής, στα τελευταία χρόνια της ζωής του στράφηκε στην πρωτοπορία. Στο κύκνειο έργο του «Untitled with Rain», μια ελάχιστη ενορχήστρωση που συνοδεύεται από τον ήχο της βροχής, αναδιατυπώνει τα 4’33’’  σιωπής του John Cage.  Μια σιωπή ενδοσκοπική, ένας διαλογισμός, για την παρουσία και την απουσία, που μας προκαλεί να αφουγκραστούμε την δική μας εσωτερική φωνή. Ένα παραπέτασμα που μας βυθίζει, όπως και η βροχή, στην αγκαλιά της σιωπής, αγγίζοντας την αιωνιότητα των στιγμών.

Νύχτα Ευχαριστιών απόψε, και ο παρΑξενος_ελκυστΗς είναι ευγνώμων, για τη σιωπή της βροχής. Πλαισιωμένος από τους ήχους των Violeta Parra, Anders Bach/Kota Yamauchi, Kelly Lee Owens/John Cale και Pauline Anna Strom.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης


σχετικα ondemand