Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.11.2023


[ αιωρούμενα φύλλα ]


«Όταν η γη έπρεπε να προετοιμαστεί για την κατοίκηση του ανθρώπου, ένα πέπλο μεταβατικής ύπαρξης απλώθηκε ανάμεσα σε αυτόν και στο σκοτάδι της … Ανάμεσα στη γη και τον άνθρωπο αναδύθηκε το φύλλο. Ανάμεσα στον ουρανό και τον άνθρωπο ήρθε το σύννεφο. Η ζωή του ανθρώπου είναι εν μέρει σαν το φύλλο που πέφτει και εν μέρει αιωρούμενος ατμός». (John Ruskin: The Cloud-Balancings)

Στο έργο «Like Floating Leaves» ο βρετανός sound artist Wil Bolton εμπνέεται από τον τόπο, τη μνήμη και τις ανεπαίσθητες λεπτομέρειες στην υφή της καθημερινότητας, προκειμένου να αποτυπώσει μινιμαλιστικά, με ένα αργά εξελισσόμενο μοτίβο, την ακινησία. Συνδυάζοντας αναλογικά και ψηφιακά όργανα, σχεδιάζει το ηχητικό ανάλογο της ιαπωνικής τέχνης του ukiyo-e: εικόνες ενός πλωτού εφήμερου κόσμου.  

Ένα φύλλο, μπορεί το ίδιο να γίνει μουσικό όργανο. Παίζεται κυρίως από τους κατοίκους της υπαίθρου – από βοσκούς, πάνω σε νεροβούβαλους – και μιμείται ήχους που βγάζουν τα άγρια ζώα, παράγοντας ένα σταθερό και αιχμηρό σφύριγμα. Ακούμε το «τραγούδι του φύλλου», από τον Αμαζόνιο, το Βιετνάμ και τον Ισημερινό.

«Το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι» (A. Camus). Οι 11 απόηχοι του φθινοπώρου 1965, είναι ένα έργο του Αμερικανού avant garde συνθέτη George Crumb, που γράφτηκε την άνοιξη του 1966. Καθένας εκμεταλλεύεται και από μια ορισμένη δυνατότητα του ιδιαίτερου ηχοχρώματος των οργάνων.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, κάτω από τον φθινοπωρινό ουρανό, γίνεται φύλλο και ταξιδεύει, παρασυρμένο από ήχους, αιωρούμενους στον χρόνο. Με τους Carla Kihlstedt/Tin Hat, Wil Bolton, Midori Takada, Wang Chong Lor/Les Hmong/Biluka & Los Canibales, Olari Virta, Nanos Operetta, Geroge Crumb, Harmonia & Eno και William Parker/Lisa Sokolov.


Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης


σχετικα ondemand