Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 09.11.2023


Τελετές Διάβασης | Μέρος_δ : Οι 10 Ταύροι του Ζεν


«Οι πολλές αναλύσεις για το νόημα του Ζεν είναι ότι και η σκόνη, για τη ζωντανή γη.» Lucien Stryk

Οι Ζεν βουδιστές, προκειμένου να περιγράψουν τα στάδια της πορείας ενός ασκούμενου προς τη φώτιση, και την επιστροφή του στην κοινωνία για να εφαρμόσει τη σοφία και τη συμπόνια, χρησιμοποιούν 10 ποιήματα, συνοδευόμενα από αντίστοιχες εικόνες. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα τον 12 αιώνα, και δείχνουν τον άνθρωπο σε συνάρτηση με έναν ταύρο ή ένα βόδι, που συμβολίζει τον Εαυτό.

Η φώτιση είναι η πλήρης, ενσαρκωμένη και διαρκής συνειδητοποίηση πως, ενώ οι μορφές αυτού του κόσμου αλλάζουν συνεχώς, κάτι διαρκές και άπειρο επιμένει, ενώνοντας τα πάντα. Ο John Cage, μέσα από επίμονη μελέτη του Ζεν, απελευθερώθηκε από την «πνευματική τύφλωση» που έπνιγε τη δημιουργικότητά του – ξεκινώντας από την ιδέα ότι «η λειτουργία της μουσικής, όπως και κάθε άλλης υγιούς ενασχόλησης, είναι να φέρει κοντά ό,τι συνήθως μας χωρίζει» – δηλαδή το συνειδητό και το ασυνείδητο.

Ένα λογοτεχνικό παράδειγμα της στοχαστικής ζωής είναι η ιστορία της ζωής του Milarepa, ενός αγίου και ποιητή, μετανοημένου αμαρτωλού, που έζησε στο Θιβέτ τον 11ο αιώνα.  Είχε την ικανότητα να παρουσιάζει περίπλοκες διδασκαλίες με απλό ύφος, αυτοσχεδιάζοντας με λυρικά τραγούδια. Η Γαλλίδα συνθέτρια της avant garde Éliane Radigue, σε έναν φόρο τιμής στον Θιβετιανό δάσκαλο, δημιουργεί ένα ασκητικό ηχητικό υπόβαθρο για τα τραγούδια αυτά, με μια συνεχή, διαρκώς μεταβαλλόμενη αλλά εξαιρετικά αργή ροή ήχου, σε μετάφραση και απαγγελία του Lama Kunga Rinpoche και του συνθέτη Robert Ashley.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ολοκληρώνει έναν κύκλο συναντήσεων με θέμα τις τελετές διάβασης, ακολουθώντας τον δρόμο προς τη φώτιση, μέσα από τα 10 στάδια του Ζεν βουδισμού. Με τους ήχους των Cat Stevens, Tony Scott, Toshiro Mayuzumi, John Cage, Lucien Stryk, Éliane Radigue και Leonard Cohen.


Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή


σχετικα ondemand