Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 31.10.2023


Tελετές διάβασης, μέρος α’: Halloween


«Μια νύχτα που δεν είναι κατάλληλη, ούτε για τους ανθρώπους, μα ούτε και για τα ζώα.»

Τo Halloween είναι μια παράδοση που κατάγεται από την Γαελική γιορτή του Samhain. Γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου, ανάμεσα στην φθινοπωρινή ισημερία και το χειμερινό ηλιοστάσιο,  που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, του σκοτεινότερου μισού του έτους. Οι εορτασμοί ξεκινούσαν το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, αφού η κέλτικη ημέρα άρχιζε και τελείωνε με τη δύση του ηλίου.

Σύμφωνα με την ιρλανδική μυθολογία, το Samhain ήταν μια περίοδος οριακότητας, όπου μπορούσε κανείς να διαβεί το κατώφλι ανάμεσα σε αυτόν και τον Άλλο Κόσμο πιο εύκολα. Τα “aos sí”, πνεύματα ή νεράιδες, μπορούσαν να επισκεφθούν τους ανθρώπους, που πίστευαν ότι πρέπει να τα εξευμενίσουν, ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωση τους – και των ζώων τους –  κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στο πλαίσιο του Samhain οι άνθρωποι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι με μεταμφιέσεις, συνήθως απαγγέλλοντας τραγούδια, ζητώντας σε αντάλλαγμα φαγητό – υποδυόμενοι τα “aos sí”, ή τις ψυχές των νεκρών, και λάμβαναν τις προσφορές για λογαριασμό τους. Η μίμηση αυτή θεωρούνταν προστατευτική: προσωποποιούσαν τα πνεύματα του χειμώνα, που ζητούσαν ανταμοιβή, με αντάλλαγμα την καλή τύχη.

Απόψε o παρΑξενος_ελκυστΗς αναζητά την αφετηρία του Halloween στις τελετές μετάβασης: μεταξύ των εποχών, αλλά και των κόσμων, των ζωντανών και των νεκρών.

Με τους ήχους των Sidney Bechet, David Bowie, Siouxsie and the Banshees, Arcane Earth Reboot, Children of Alice, NYX & Gazelle Twin, Eva Bowen, Annie Gosfield, EriK Honoré, Withe & Stone, Oksana Lutsyshyn, Machinefabriek & Anne Bakker και Lou Reed.


Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού


σχετικα ondemand