Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 19.10.2023

Pale blue dot

H «ωχρή κυανή κουκκίδα» είναι η φωτογραφία της Γης από απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, όπου η Γη μοιάζει με κόκκο σκόνης σε σύγκριση με το αχανές διάστημα που την περιβάλλει.

«Αυτή είναι το σπίτι μας. Αυτή είμαστε εμείς. Πάνω σε αυτήν πέρασε όλη του τη ζωή οποιοσδήποτε για τον οποίο έχουμε κάτι ακούσει, κάθε άνθρωπος που έζησε ποτέ. Το σύνολο όλης της χαράς και της δυστυχίας μας, χιλιάδες, βέβαιες για την αλήθεια, θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα,…,κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμών». Ο αστρονόμος Carl Sagan σε διάλεξη του στο Cornell το 1994, ανέπτυξε τις σκέψεις του σχετικά με το βαθύτερο νόημα της φωτογραφίας, σε ένα κάλεσμα για ταπεινοφροσύνη, συμπόνια και φροντίδα. Ένα κάλεσμα να εγκαταλείψουμε την ανθρωποκεντρική μας θεώρηση, για μια κοσμοκεντρική. Όπου η ανθρώπινη ψυχή, συνεργάζεται με την ψυχή της Γης.

Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα της ύστερης Ανθρωπόκαινου Εποχής, μπροστά στη δυστοπία που χτίζεται με την απάθεια: αν η Ανθρωπόκαινος  θα γίνει ανθρωπόκενος: γεμάτη από κενούς ανθρώπους ή ακόμα και, κενή από ανθρώπους.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθώντας το Απολλώνιο βλέμμα στην ύστερη Ανθρωπόκαινο της πλανητικής αβεβαιότητας, εντοπίζει το μοναχικό στίγμα της Γης στο αχανές κοσμικό σκοτάδι, μέσα από:

  • Το έργο «A Pale Blue Dot» του Βρετανού συνθέτη και ακαδημαϊκού John Alexander, για πιάνο και 2 βιόλες, που στοχάζεται πάνω στον τρόπο, που φέρεται ο άνθρωπος στη Γη.
  • Τη σύνθεση «Anthropocene» του Δανού παραγωγού Kasper Bjørke, που εξερευνά την εξέλιξη του πλανήτη μας, από τον σχηματισμό του πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι τον επικείμενο θάνατο της ανθρωπότητας.
  • Το «Overview Effect» του Βρετανού συνθέτης Roger Goula, που καταγράφει την ψυχολογική αλλαγή στην επίγνωση, που αναφέρουν οι αστροναύτες ενώ βλέπουν τη Γη από τροχιά, κατά τη διέλευση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Πλαισιωμένοι από τους Brian Eno, David Benjamin Blower και Nick Cave & The Bad Seeds.

Εικόνα: Pale Blue Dot (από Voyager 1, 1990)


Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού


σχετικα ondemand