Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 21.09.2023

[ αναμνηστική λήθη ]

Η λήθη μοιάζει με τραγούδι

Που, απαλλαγμένο από ρυθμό και μέτρο, περιπλανιέται.

(“Forgetfulness”, Harold Hart Crane,μτφ. Αρεταίος Μπεζάνης)

Εφόσον η μνήμη είναι κατασκευή, και η ίδια η πράξη της ανάκλησης μιας μνήμης μπορεί να αλλάξει ή ακόμα και να αντικαταστήσει αυτήν τη μνήμη, τι θα γινόταν αν, ένα μουσικό θέμα αντιπροσωπεύει μια ανάμνηση και κάθε παραλλαγή του αντικατοπτρίζει έναν διαφορετικό τρόπο που θυμόμαστε αυτή την ανάμνηση, ή που την ανακατασκευάζουμε λανθασμένα;

– Η νεαρή βραβευμένη συνθέτρια από την Καλιφόρνια Dale Trumbore στο «She Only Remembers»  στοχάζεται μουσικά πάνω στο ερώτημα αυτό, καθώς αποτυπώνει την εμπειρία της, ζώντας τον αγώνα της γιαγιάς της προς το τέλος της ζωής της.

– Η Χριστίνα Βάντζου, συνθέτρια και sound artist με έδρα τις Βρυξέλλες που ασχολείται με τη χρονική επέκταση, τις ατμόσφαιρες και τις αρμονίες μέσω ηλεκτρονικών και ακουστικών οργάνων, μαζί με το ορχηστρικό ensemble Echo Collective περιγράφει ηχητικά μια περιορισμένη και φθίνουσα μνήμη: «Some Limited and Waning Memory».

– Ο Αμερικανός συνθέτης πειραματικής μουσικής Harry Partch, που αγκάλιασε τους τόνους και τους ρυθμούς της παγκόσμιας μουσικής, γράφει το 1950 την Sonata Dementia, υποστηρίζοντας ότι το παραληρηματικό και το αφηρημένο είναι  διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

– Οι Demented Poets είναι τρεις συγγραφείς από τη Σκωτία που εκφράζουν με αυτοσαρκασμό και τόλμη την εμπειρία τους με την άνοια, και την αγωνία τους για τη ζωή, μέσα από τη μουσική˙ στο πλαίσιο του προγράμματος Deepness Dementia Media που προσπαθεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε άτομα που πάσχουν από άνοια.

– Ο Βρετανός συνθέτης Leyland James Kirby aka The Caretaker, στο σχεδόν 20ετές project του, παραμορφώνει ψηφιακά big band τραγούδια και εξερευνά τη συναισθηματική επίδραση της εξασθένισης της μνήμης στα γηρατειά, προσεγγίζοντας ηχητικά τον τρόπο που ο ίδιος ο εγκέφαλος ανακαλεί και ερμηνεύει πληροφορίες. Η επανάληψη μικρών θραυσμάτων ακουστικής πληροφορίας γίνεται ελεγεία στην εξασθενημένη μνήμη και τις φθαρμένες συνάψεις των γηρατειών, ολισθαίνοντας προοδευτικά  προς την άβυσσο της πλήρους απώλειας μνήμης και του τίποτα.

Απόψε, στην παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο ηχότοπος του παρΑξενου_ελκυστΗ προσεγγίζει τη μνήμη και τη λήθη, από την οπτική της μνήμης που φθίνει.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand