Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 29.08.2023

[ το νερό είναι το φτυάρι της ακτής ]

Στην κινεζική παράδοση ο νεροβούβαλος συνδέεται με μια στοχαστική ζωή. Πάνω σε έναν νεροβούβαλο λέγεται ότι αποσύρθηκε στο τέλος της ζωής του ο θεμελιωτής του Ταοϊσμού, Lao Tzŭ, τον 6ο π.X.αιώνα, στο Σετσουάν.

Οι αρχιμουσικοί της επαρχίας του Σετσουάν ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Australian Art Orchestra και στο έργο «Water Pushes Sand» δημιουργούν ένα πολύχρωμο κολλάζ από πνευστά, πιάνο και κρουστά, συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς με σύγχρονο τζαζ αυτοσχεδιασμό σε μια ξέφρενη διαπολιτισμική γιορτή, όπου το νερό σπρώχνει τη στεριά: μια διάδραση των δύο στοιχείων – του νερού και της γης – μια ώσμωση, μέσω της μουσικής, της Αυστραλίας και της Κίνας.

Το νερό γίνεται φτυάρι που σπρώχνει την ακτή, στo τελευταίο έργο του 9μελούς συγκροτήματος Shovel Dance Collective «The Water is the Shovel of the Shore»: αντλώντας από την δεξαμενή των παραδοσιακών τραγουδιών (Αγγλίας, Σκωτίας και  Ιρλανδίας) με θέμα το νερό, σε μια μίξη από ηχογραφήσεις περιβάλλοντος από όχθες ποταμών και πολυσύχναστα ναυπηγεία, υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα της παραδοσιακής μουσικής, όχι παραμορφώνοντας την αλλά απογυμνώνοντας την.

Η συνθέτρια και περκασιονίστα από την Ιαπωνία Midori Takeda ύστερα από ανάθεση του μουσείου σύγχρονης τέχνης του Dundee της Σκωτίας, δημιουργεί τη μνήμη του νερού «The Memory of The Water» ˙ ένα soundtrack για το ίδιο το κτίριο του μουσείου, σχεδιασμένο από τον Kengo Kuma  με πρόσοψη που θυμίζει τις βραχώδεις ακτές της Σκωτίας και σκοπό να επανασυνδέσει την πόλη με το ιστορικό θαλάσσιο μέτωπο. Η εκτενής χρήση ξύλινων επενδύσεων μεταγράφεται σε έναν ηχητικό κόσμο μέσω των ξύλινων πλήκτρων της marimba, και η σύνθεση παραπέμπει στο ναυτικό παρελθόν του Dundee αλλά και την τοποθεσία του μουσείου, στις εκβολές του ποταμού Tay, με αναφορές στο νερό και τις φάλαινες που ζουν μέσα σε αυτό.

O Αμερικανός sound artist και ακαδημαϊκός Eli Stine συνθέτει ηλεκτροακουστική μουσική από την ακουστική δραστηριότητα περιβαλλοντικών ηχοτοπίων. Στο τελευταίο του έργο «Where Water Meets Memory», που προέκυψε μετά από την συνεργασία του με ερευνητές της θαλάσσιας ζωής σε ύφαλους από στρείδια, συλλογίζεται την ισόβια σχέση του με το νερό: από τον φόβο του για τα βαθιά νερά έως την άνοδο του νερού των ωκεανών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Απόψε ο ηχότοπος του παρΑξενου_ελκυστΗ εξερευνά τον μεταιχμιώδη τόπο όπου, το νερό σπρώχνει σαν φτυάρι την στεριά και συναντά τη μνήμη: με τους ήχους των Molly Drake, Eli Stine, Midori Takada, Ksenija Sidorova, Yuji Takahashi/ Mie Miki, Laurent Rochelle, Australian Art Orchestra, Shovel Dance Collective και Marillion.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: Tom Hardwick-Allan «The Water is the Shovel of the Shore» artwork.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand