Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 17.08.2023

[ μουσικές εικόνες του επιπλέοντος κόσμου ]

La Mer: η ιμπρεσσιονιστική σύνθεση του Claude Debussy χρησιμοποιεί ένα πλήθος υδάτινων παραστάσεων που προκαλούν την αίσθηση της ταλαντευόμενης κίνησης των κυμάτων, και στο εξώφυλλο της πρώτης κυκλοφορίας εμφανίζει το «Μεγάλο Κύμα στα ανοιχτά της Καναγκάουα», την πιο φημισμένη ξυλογραφία του Ιάπωνα Hokusai.

Οι ξυλογραφίες ukiyo-e, μια δημοφιλής μορφή τέχνης στην Ιαπωνία της περιόδου Edo, κυριολεκτικά σημαίνουν «εικόνες του επιπλέοντος κόσμου». Πρόκειται για αποτύπωση εφήμερων στιγμιότυπων και αντανακλούν την βουδιστική αντίληψη για τη ζωή ως μια παροδική ψευδαίσθηση.

Το ukiyo-e συνδέθηκε με τις μινιατούρες: την τέχνη της έκφρασης του βάθους ή της έντασης του συναισθήματος σε περιορισμένο χώρο και χρόνο. Όπως και η ποιητική φόρμα των haiku, που διαβάζονται με μια ανάσα, συλλαμβάνουν σε δύο διαστάσεις τη στιγμή, το φευγαλέο, για να διατηρηθεί στην αιωνιότητα.

Αυτή είναι και η αυτοσχεδιαστική προσέγγιση των Floating World Pictures, ενός βρετανικού σχήματος που εστιάζει στη βαθιά ακρόαση. Μέσα από θραύσματα ηχογραφήσεων περιβάλλοντος, βιομηχανικούς ήχους αλλά και οργανικές συνθέσεις, στήνουν ένα επανορθωτικό παιχνίδι αναμνήσεων και νοσταλγίας. Μια σειρά από ηχητικές καρτ ποστάλ, για τον κόσμο που μας περιβάλλει και την γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να τον περιγράψουμε, που, όπως και τα haiku, οδηγούν στην εγρήγορση και τη διαύγεια.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αποζητά θεραπεία μέσω του νερού, με τις υδάτινες μουσικές εικόνες των Charles Trenet, Claude Debussy, Toru Takemitsu, Micho Miyagi, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen, John Cage και Floating World Pictures.

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand