Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 10.08.2023

[ το μυθικό νερό μέρος_β: το Μάτι της Θάλασσας ]

Στη σλάβικη μυθολογία και λαογραφία το νερό (voda) είναι ένα εξέχον οριακό, μεταιχμιακό βασίλειο: είναι το στοιχείο που χωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τον κόσμο των νεκρών – ιδιαίτερα τα ποτάμια. Η σλαβική λέξη για τη χώρα των νεκρών (navь) σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη «πλοίο». Υπό αυτή την έννοια, τα νερά είναι παροδικά, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα πνευματικά σκάφη: βάρκες και ψυχές.

Στον σλαβικό παγανισμό υπάρχει μια ποικιλία γυναικείων πνευμάτων-προστάτιδων, που σχετίζονται με το νερό, αντίστοιχες με τις ελληνικές νύμφες ˙ μπορεί να είναι είτε λευκές (ευεργετικές) είτε μαύρες (κακόβουλες). Συνήθως παριστάνονται ως ημίγυμνα όμορφα κορίτσια με μακριά μαλλιά, που μαγεύουν νεαρούς άντρες και μπορεί να τους πνίξουν, τραβώντας τους στα βαθιά νερά.

Απόψε, ο ηχότοπος του παρΑξενου_ελκυστΗ πλέει με τη φαντασία της ύλης στον απόηχο των σλάβικων μύθων και των ποταμίσιων νυμφών, αντιπαραβάλλοντας τα έργα:

  • «Voda», της ερευνήτριας και αρπίστριας Sarah Pagé από τον Καναδά, όπου εξερευνά θέματα θνησιμότητας και ζωτικότητας, όπως χαρακτηρίζονται από τη σχέση της ανθρωπότητας με το νερό˙ με σύμβολα που προέρχονται από τον ρωσικό μύθο και την ποίηση του Μιχαήλ Λερμόντοφ.
  • «Eye of the Sea», την συνεργατική δισκογραφική κυκλοφορία του Βρετανού συνθέτη και πολυοργανίστα Tom James Scott και της avant garde τραγουδίστριας και τραγουδοποιού από την Ουκρανία Svitlana Nianio. Το Μάτι της Θάλασσας (Morskie Oko) είναι μια από τις μεγαλύτερες ορεινές λίμνες της Πολωνίας και μια από τις πέντε πιο όμορφες λίμνες του κόσμου. Το όνομά της προέρχεται από ένα παλιό θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο η λίμνη συνδέονταν με τη θάλασσα, μέσα από ένα υπόγειο πέρασμα. Το ομώνυμο έργο αντλεί από την κλασική μουσική του 20ου αιώνα, τη μουσική δωματίου και τον μινιμαλισμό, συνθέτοντας μια ξεχωριστή, εύθραυστη φωνή.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

σχετικα ondemand