Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 03.08.2023

[ νερό: το διαβατάρικο στοιχείο ]

«Το νερό δε σταματάει ούτε νύχτα ούτε μέρα. Αν κυκλοφορεί στα ύψη, προκαλεί τη βροχή και τη δροσιά. Αν κυκλοφορεί κάτω σχηματίζει τα ποτάμια και τους χείμαρρους. Το νερό πρωτεύει στις ενέργειες του Καλού. Αν του βάλεις εμπόδιο ένα φράγμα, σταματάει. Αν του ανοίξεις ένα δρόμο, περνάει από εκεί. Γι’ αυτό λένε πως δεν παλεύει. Ωστόσο, τίποτα δεν το φτάνει στη δύναμή του να σπάσει το σκληρό και το ακατάβλητο». Λάο Τσε

«Το νερό είναι πράγματι το διαβατάρικο στοιχείο. Είναι η κύρια οντολογική μεταμόρφωση ανάμεσα στη φωτιά και τη γη», έγραφε ο Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard και απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς, συνεχίζει έναν ηχητικό διαλογισμό πάνω στη φαντασία της ύλης και το υδάτινο στοιχείο, με:

  • Το έργο « Reflections on the Nature of Water» για σόλο marimba, του Αμερικανού συνθέτη και ακαδημαϊκού Jacob Druckman, όπου κάθε πράξη ονομάζεται και περιγράφει μουσικά τις φυσικές ιδιότητες του νερού.
  • Τις υδάτινες λεκάνες και τα ρεύματα «Pools and Currents» του συνθέτη ηλεκτροακουστικής μουσικής Denis Smalley – μαθητή του Olivier Messiaen από τη Νέα Ζηλανδία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ακουσματική μουσική.

Οι ηχητικές εικόνες που δημιουργεί βασίζονται στην αναλογία νερού και ήχου:

  • ως προς την κίνηση, τις υφές, εικόνες αναταράξεων, δύναμης και ηρεμίας, το παιχνίδι των χρωμάτων και του φωτός, την οικειότητα και την απεραντοσύνη του χώρου.
  • τη σύνδεση με το απέραντο υδάτινο σώμα του ωκεανού, που επιδιώκει η Alexandra Spence, sound artist και μουσικός από την Αυστραλία, στον δίσκο της «Blue WavesGreen Waves», προκαλώντας τη φυσική αίσθηση του να είσαι μέσα στο νερό: τη θαλασσινή αύρα (παχιά με αλάτι) που μαστίζει το δέρμα, το αφρώδες λευκό νερό που εξατμίζεται μέσα από τα δάχτυλα, την αίσθηση του να εισπνέεις το αλμυρό νερό, όταν σε σκεπάζει το κύμα, τις φυσαλίδες αέρα που σφυρίζουν δίπλα στα αυτιά καθώς ξεφεύγουν στην επιφάνεια, όταν βυθίζεις το σώμα σου στο νερό.

Πλαισιωμένοι από τους ήχους των Sung Chan Soon, Park Jiha και Sam Hinton.

Εικόνα: Mirroring in Water II, Siegfried Lauterwasser


Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

σχετικα ondemand