Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 01.08.2023

[ το νερό και τα όνειρα ]

«Περισσότερο από τις ξεκάθαρες σκέψεις και τις συνειδητές εικόνες, τα όνειρα βρίσκονται κάτω από την εξάρτηση των τεσσάρων βασικών στοιχείων…Μέσα στην κοσμολογία του ονείρου, τα υλικά στοιχεία παραμένουν θεμελιώδη…Μελετώντας τις υποστασιακές παραστάσεις του νερού, συνθέτουμε την ψυχολογία της «υλικής φαντασίας» του νερού, – στοιχείου πιο θηλυκού και ομοιόμορφου από τη φωτιά. Αναγνωρίζουμε στην ουσία του νερού, έναν τύπο οικειότητας: μια οικειότητα πολύ διαφορετική από αυτές που υπαγορεύουν τα βάθη της φωτιάς ή της πέτρας. Η υλική φαντασία του νερού είναι ένας ιδιαίτερος τύπος φαντασίωσης. Το νερό είναι, κι αυτό, ένας τύπος πεπρωμένου, όχι πια το μάταιο πεπρωμένο των φευγαλέων εικόνων, το μάταιο πεπρωμένο ενός ανολοκλήρωτου ονείρου που αυτοκαταστρέφεται αλλά ένα ουσιαστικό πεπρωμένο που μεταμορφώνει αδιάκοπα την ουσία της ύπαρξης».

Απόψε ο ηχότοπος του παρΑξενου_ελκυστΗ ξεκινά έναν κύκλο εκπομπών για τον μήνα Αύγουστο με θέμα το υδάτινο στοιχείο και γίνεται γέφυρα: ανάμεσα στον τόπο των ονείρων των Αβορίγινων, τον Ονειροχρόνο, τη θεωρία των ονείρων φυλών της Μαλαισίας, και, το υδάτινο στοιχείο˙ μέσα από την ποιητική γραφή του Γάλλου στοχαστή Gaston Bachelard, από το δοκίμιο πάνω στην φαντασία της ύλης «το Νερό και τα Όνειρα».

Με ήχους από την πιθανή μουσική του 4ου Κόσμου: μια αισθητική πρωτόγονη και ταυτόχρονα φουτουριστική, που ενοποιεί ethnic χαρακτηριστικά της παγκόσμιας μουσικής με προηγμένες ηλεκτρονικές τεχνικές:

  • Από την τρομπέτα του πρωτοπόρου Jon Hassell, όπου στο «Dream Theory in Malaya» ανακατασκευάζει ένα απόσπασμα από μια ηχοχράφηση πεδίου των χαρούμενων ρυθμικών παιχνιδιών της φυλής Senoi με τα νερά του ποταμού, σε ένα συνθετικό θέμα που διατρέχει ολόκληρο τον δίσκο.
  • Στις συνέργειες των Brian Eno, Daniel Lanois, Michael Brook και Pieter Nooten, που επέκτειναν τον ήχο αυτό στη δεκαετία του ’80 έως.
  • Τη σύγχρονη ψυχεδελική jazz των Maya Ongaku από την Ιαπωνία, στα «Water Dreams».

Πλαισιωμένοι από τη μουσική των Henry Cowell, Toru Takemitsu Colin Stetson/Laurie Anderson.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή
Εικόνα: Woman in Water, Toni Frissell, 1947 for Harper’s Bazaar

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand