Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 27.07.2023

[ ονειροχρΟνος_β: γραμμΕς_του_ονειρΕματος ]

Οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς της Αυστραλίας, ξεπροβάλλουν από τα βάθη των αιώνων φέροντας μαζί τους τελετουργικά, δοξασίες και μια κοσμογονία που αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας. Η μουσική τους είναι τέχνη ιερή – ενώνει τη συνείδηση, με τους αόρατους νόμους και τα ενεργειακά πρότυπα της φύσης. Αποτελεί μία γέφυρα, ανάμεσα στον εαυτό και στους Προγόνους.

Στην μακρινή εποχή της δημιουργίας του κόσμου, την εποχή που ονομάζεται Ονείρεμα, οι Πρόγονοι κινούνταν σε ένα έρημο αχανές πεδίο. Πριν από τα ταξίδια τους κοιμούνταν και ονειρεύονταν τις περιπέτειες της επόμενης μέρας. Κινούμενοι έτσι από το Ονείρεμα στη δράση, δημιούργησαν τα ζώα και τα φυτά, όλα τα φυσικά στοιχεία, τους πλανήτες, τους ανθρώπους και τις φυλές.

Η πορεία του ονείρου ονομάζεται «songline»: ένα μονοπάτι στη γη που σηματοδοτεί τη διαδρομή που χάραξαν τα όντα-δημιουργοί, κατά τη διάρκεια του Ονειρέματος. Ο Αμερικανός συνθέτης Steve Roach ταξίδεψε στην αχανή γη των Αβορίγινων, και αφού μελέτησε τον Ονειροχρόνο τους, έγραψε για αυτόν τον λαβύρινθο από αόρατα μονοπάτια, το επικό tribal ambient «Dreamtime Return» (1988). Με αλλοιωμένες συγχορδίες που αναπνέουν αργά, αιωρούμενες υφές και ψηφιακά samples αυτόχθονων ηχοχρωμάτων, χτίζει μια αίσθηση μυστηρίου και αντιπαράθεσης με το άγνωστο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του ανεσταλμένου χρόνου.

Ο Ονειροχρόνος είναι ένας τόπος πέρα από τον χρόνο και το χώρο, όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον υπάρχουν ως ενότητα. Οι Αβορίγινες εισέρχονται σε αυτό το εναλλακτικό σύμπαν μέσω των Ονείρων, μέσα από μια μεταβαλλόμενη κατάσταση συνείδησης, αλλά και μέσα από το θάνατο. Όλα τα πλάσματα μοιράζονται την συνείδηση της πρωτογενούς δημιουργικής δύναμης. Κάθε τι που υπάρχει αντανακλά με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο μια μορφή αυτής της κοινής συνείδησης. Στους μύθους και τους θρύλους του Ονειροχρόνου, όλος ο κόσμος παρουσιάζεται ενιαίος.

Αυτήν τη συνέχεια του Ονειροχρόνου μετουσιώνει σε ήχο, το έργο «Hand To Earth» της Australian Art Orchestra (2021). Στην καρδιά του βρίσκονται κύκλοι τραγουδιών από τη βόρεια Αυστραλία – μια προφορική παράδοση 40.000+ ετών. Αυτά τα τραγούδια υπάρχουν για να διασχίζουν απέραντο χρόνο και χώρο, να διατηρούν το συνεχές – γνωστό ως «raki», το πνεύμα που μας φέρνει όλους κοντά: ερμηνευτές και ακροατές.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς διασχίζει ηπείρους και συνδυάζει το αρχέγονο με το σύγχρονο, προσεγγίζοντας μουσικά τον Ονειροχρόνο, όπως καθορίζεται από την κοσμογονία των Αβορίγινων˙ πλαισιωμένος από τους ήχους των Nicholas Lens και Nick Cave & The Bad Seeds.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand