Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 20.07.2023

Ο βαθύς ύπνος και ένα καλό καθαρτικό όνειρο είναι ένας νυχτερινός προορισμός, αλλά και η ίδια η κάθοδος στη χώρα των ονείρων είναι άξια προσοχής: μια παράδοξη και συμπυκνωμένη ενοποίηση θραυσμάτων, φευγαλέων αλλά ικανών να μας συγκινήσουν.

Υπναγωγία είναι το όνομα που δόθηκε σε αυτόν τον οδικό χάρτη της ψυχής μας, στο σημείο μετάβασης, από τη συνείδηση στο ασυνείδητο. Ένα σημείο, όπου, το νευρικό μας δίκτυο διεγείρεται και γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Συνοδεύεται από ονειρικές εικόνες, όπου η πραγματική ζωή συγχέεται με αναμνήσεις, αισθητηριακές παραισθήσεις και διαυγή όνειρα, που σχετίζονται με κρυφά σημεία του ύπνου REM.

H τσελίστρια και συνθέτρια ηλεκτρονικής μουσικής Martina Bertoni στον φετινό δίσκο της «Hypnagogia» στήνει αριστοτεχνικές συνθέσεις που βρίσκονται, ανάμεσα στην εγρήγορση και τον ύπνο, την συνείδηση και το όνειρο – ανάμεσα στον πειραματισμό, τα drone και την σύγχρονη κλασική μουσική. Οι συνθέσεις εμπνέονται από την ανάγνωση του βιβλίου Solaris του Stanislaw Lem: ένα ταξίδι στον ωκεανό ενός πλανήτη που έχει τη δύναμη να υλοποιεί τις αναμνήσεις. Η Hypnagogia της Bertoni, απεικονίζει ένα φανταστικό κοσμικό ταξίδι του Εαυτού που συντρίβεται σε έναν εκτυφλωτικό ήλιο.

Από τα ονειρικά τοπία του Ταρκόφσκι και ειδικότερα το Solaris, εμπνέονται οι συνθέτες Ben Frost και Daníel Bjarnason, σε μια μοναδική συνεργασία, μια ήρεμη συμφωνική σουίτα όπου συναντάμε τις φουτουριστικές, αέριες ατμόσφαιρες και τους παλμούς που θα περίμενε κανείς από ένα soundtrack επιστημονικής φαντασίας, σμιλεμένα όμως από τους εύθραυστους ήχους της Συμφωνιέτας της Κρακοβίας.

Το Solaris του Ταρκόφσκι εξερευνά την ανεπάρκεια του χρόνου και της μνήμης σε έναν αινιγματικό πλανήτη, κάτω από έναν εγκαταλελειμμένο διαστημικό σταθμό – ένα ανατριχιαστικό σκηνικό που ενισχύεται από το ηλεκτρονικό ηχητικό τοπίο του Eduard Artemiev, που αντανακλά την άμορφη και μυστηριώδη επιφάνεια του πλανήτη Solaris.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ολοκληρώνει μια ονειρική περιπλάνηση στον σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, και αφήνεται σε αυτή την παραισθησιογόνο βύθιση, κατά τη μετάβαση, από τη συνείδηση στο όνειρο, σε έναν ηχότοπο μεταιχμιακό, που συντρίβεται στο φως του ήλιου. Πλαισιωμένο από τους ήχους των Beach Boys, Sofie Birch, Antonina Nowacka και Dolphon Midwives.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand