Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 18.07.2023

[ υπναγωγία_α : δίχως φεγγάρι ]

Απόψε ο ουρανός είναι σκοτεινός, δίχως φεγγάρι: η Νέα Σελήνη ανέτειλε χθες σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου. Για όσους έχουν την ευκαιρία να βγουν λίγο έξω από την πόλη, ο νυκτερινός ουρανός χωρίς φεγγάρι, πλημμυρισμένος από έναν ωκεανό αστεριών, αφηγείται ιστορίες – από μύθους περασμένους ως μέλλοντα μακρινά. Ιστορίες που απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφουγκράζεται σε μια συνθήκη μεταιχμιακή: την ώρα εκείνη, λίγο πριν τον ύπνο: ανάμεσα στη συνείδηση και το όνειρο.

Ο Βρετανός συνθέτης Richard Skelton μετακόμισε στην αραιοκατοικημένη ύπαιθρο στα σύνορα με τη Σκωτία, σε μια περιοχή «σκοτεινού ουρανού» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η φωτορύπανση είναι ελάχιστη και το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού φαίνεται με μεγαλύτερη διαύγεια. Ο νέος του δίσκος «Selenodesy» προήλθε από μια περίοδο αϋπνίας, και την ανακούφιση που βρήκε στην παρατήρηση των άστρων. Είναι ένα έργο όπου ο Skelton προσπάθησε να μεταγράψει σε μουσική τα υπναγωγικά του οράματα: μουσική που γεννήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, σε αυτόν τον μεταιχμιακό τόπο, ανάμεσα στον ύπνο και την εγρήγορση, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Το Selenodesy παίρνει τον τίτλο του από την επιστήμη της μελέτης και της χαρτογράφησης του φεγγαριού. Αν και το έργο διέπεται από επιστημονικές έννοιες, η μουσική καθρεπτίζει την απεραντοσύνη του ουρανού: γεμάτη αντιθέσεις που στροβιλίζονται η μία γύρω από την άλλη, και αφήνουν μια αγωνιώδη αβεβαιότητα: μια καταβύθιση, στο ίδιο τον εαυτό, αλλά με μια αίσθηση αποδοχής και απελευθέρωσης, που μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει κάτι παράδοξα παρηγορητικό στο να μην έχουμε πάντα όλες τις απαντήσεις.

Σε μια νύχτα σκοτεινή, «On a dark night», πρωτοεμφανίζεται το κουαρτέτο εγχόρδων Berlin Strings˙ ένα σύνολο μουσικής δωματίου κλασικής παιδείας, που όμως ειδικεύεται σε συνεργασίες με pop και indie μουσικούς, προσδοκώντας να γίνει η κλασική μουσική πιο απτή για τον σύγχρονο ακροατή.

Απόψε, ο παρAξενος_ελκυστHς στρέφει το βλέμμα στον σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, δίχως φεγγάρι, και αφουγκράζεται τις ιστορίες των αστεριών – ιστορίες που πλάθουμε ασυνείδητα, την μεταιχμιώδη ώρα της υπναγωγίας. Με τους ήχους των Shelagh McDonald, Ralph Towner, Berlin Strings/ Gunter Papperitz / Philipp Johann Thimm / Konstantin Gropper, Tim Hecker, Richard Skelton, Bailey Miller και Tim Buckley.

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Εικόνα: Richard Skelton, geometrical drawings from Copernicus’s 1543 treatise: On the Revolutions of the Heavenly Spheres.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand