Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 13.07.2023

λΟγια_του_αΕρα_μΕρος_β : Να γίνομαι άνεμος, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ουρανός

«Τους καλοκαιρινούς μήνες ένας δυνατός άνεμος, το «μελτέμι» φυσά από τον βορρά κατά μήκος της λεκάνης του Αιγαίου. Είναι ένας άνεμος στον οποίο μπορείς να γύρεις και να σε κρατάει χωρίς να πέσεις. Σου βγάζει το καπέλο (εύκολα) και κάνει τα τηλεγραφικά καλώδια να τραγουδούν.» Αυτά λέει η μουσικός και πολυοργανίστα με έδρα το Λονδίνο Quinta, η οποία έζησε πρόσφατα ένα διάστημα στην Ελλάδα, όπου εμπνεύστηκε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει χειροποίητες αιολικές άρπες – άρπες που αντηχούν στον άνεμο.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας βρίσκεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, μια τοποθεσία που αξιοποιεί πλήρως την ενέργεια από το μελτέμι. Εκεί, ανάμεσα σε ένα δάσος από γιγάντιες ανεμογεννήτριες, τοποθέτησε η Quinta τις κατασκευές της και κατέγραψε, στον δίσκο της «Aeolian Mixtape», τη φωνή του ανέμου, και του περιβάλλοντος χώρου.

« Το σώμα είναι η ουλή του μυαλού / και η ουλή μετατρέπεται σε άνεμο πόνου. Περνάει μέσα από τα βουνά / μέσα από τις πόλεις και τη χώρα μου. Αλλά όταν περάσει  τον κόσμο εννιά φορές / o άνεμος μετατρέπεται σε αεράκι». Η Yoko Ono σε έναν σαμανιστικό, ρυθμικό χρησμό για τον άνεμο, που γίνεται αεράκι: Soyokaze στα Ιαπωνικά, όπως ονομάστηκε και η πρώτη αυτοσχεδιαστική συνάντηση των Olololop/Atshushi/Zea.

Αυτή την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς, σε συνέχεια της αναζήτησης της ανάσας, μέσα στην αναπνοή, συνομιλεί με τον Αέρα, σε μια δέηση για ανάσα, μέσα στον καύσωνα˙ωθώντας τον ηχότοπό μας βαθύτερα μέσα στο καλοκαίρι, από τα δυνατά καλοκαιρινά μελτέμια του Αιγαίου έως το απαλό αεράκι της Αφρικής. Μέσα από τους ήχους των Grethe Ingmann, Keith Tippetts/Matthew Bourne, Quinta, Nina Dante/Bethany Younge, Yoko Ono, Olololop/Arakawa Atshushi/Zea, Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou και Robert Wyatt.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand