Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 06.07.2023

Η ανάσα της Γης

Στη θρησκεία των Εσκιμώων Inuit, η αναπνοή του κόσμου, το πνεύμα που ζωντανεύει όλα τα πράγματα, ονομάζεται Silla. O Silla είναι ο άνεμος και ο καιρός, οι δυνάμεις της φύσης. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο. O Silla είναι ευφυΐα. Είναι η συνειδητότητα. Είναι η επίγνωση του κόσμου γύρω μας, και η επίγνωση του κόσμου για εμάς.

Ο Αμερικανός συνθέτης σύγχρονης μουσικής John Luther Adams εστιάζει στην έννοια Silla των Inuit, σε ένα έργο-ζωντανό οργανισμό που αναπνέει: μια ευφυή αυθύπαρκτη οντότητα, που αναλαμβάνοντας τη συλλογική πρόθεση των μουσικών συντελεστών της υπερβαίνει τις δυνάμεις της φύσης και γίνεται, κατά μία έννοια, μια «ανάσα του κόσμου». O Silla του John Luther Adams βγαίνει από τη γη και ανεβαίνει στον ουρανό, όπου αιωρείται πάνω σε δεκαέξι αρμονικά σύννεφα. Η σειρά των μουσικών δράσεων συντίθεται, αλλά η διάρκεια κάθε εκτέλεσης είναι ευέλικτη. Οι μουσικοί διασκορπίζονται στον χώρο, γύρω από τους ακροατές, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν και να ανακαλύψουν τα δικά τους ατομικά σημεία ακρόασης. Η μουσική αναπνέει.

Η sound artist και πειραματική βοκαλίστρια Yifeat Ziv εμπνέεται από τον Περιβαλλοντικό Διάλογο των Ηχητικών Διαλογισμών της Pauline Oliveros και σε ένα ταξίδι εξερεύνησης στα τροπικά Δάση της Βροχής του Αμαζονίου, στον πνεύμονα της Γης, καταγράφει την δική της αναπνοή, όπως αντηχεί μέσα στο δάσος. Τα πυκνά δέντρα δημιουργούν μια φυσική αντήχηση και η φωνή αναπηδά γύρω από τον χωροχρονικό τόπο της παρουσίας, αντανακλώντας τα ίχνη που δημιουργούμε, ενώ τέλος χάνεται, μέσα στο συντριπτικό ηχητικό τοπίο του οικοσυστήματος του Αμαζονίου.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφουγκράζεται τον ήχο της Ανάσας του Κόσμου, μια ανάσα που ασθμαίνει, από την αμετροέπεια και την υπερεκμετάλλευση, μια ανάσα όμως άρρηκτα συνδεδεμένη με ανθρώπινη αναπνοή. Μέσα από τους ήχους των Djivan Gasparyan, John Luther Adams/The Crossing/JACK Quartet, Land of Light, The Space Between, Yifeat Ziv και Ian William Craig.

Επιμέλεια ήχου: Κώστας Κυριακάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand