Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 29.06.2023

Χαιρετισμός στον Ήλιο | μέρος_β

Στην ινδουιστική μυθολογία ο Ήλιος λατρεύεται ως σύμβολο της σωματικής και πνευματικής καρδιάς του κόσμου και ως δημιουργός της ζωής. Συμβολίζει την καλοσύνη και το φως που έχουμε μέσα μας. Ο χαιρετισμός στον Ήλιο, είναι μια ήπια αλληλουχία κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί ως ένα καλωσόρισμα της καινούριας μέρας, και έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει όλη την προσοχή μας στη παρούσα στιγμή, μέσω της κίνησης και της αναπνοής.

Η αναπνοή δεν είναι απλά μία βιολογική λειτουργία˙ είναι ο πυρήνας του διαλογισμού, η σύνδεση με το αέναο. Η Δανή συνθέτρια Sofie Birch μαθητεύει στον διαλογισμό, και πιστεύει στην θεραπευτική δράση του ήχου. Ο περσινός της δίσκος «Holotropica»  χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση οριζόντιας μετατόπισης: αντλεί τον τίτλο του από έναν όρο που σημαίνει «προς την ολότητα» – και είναι ένας τόπος, «ένα σημείο πίσω από κλειστά μάτια… όπου τίποτα δεν συμβαίνει και όλα είναι». Είναι ένας διαλογισμός πάνω στην δημιουργία — στον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα και οι ιδέες γεννιούνται, τόσο μέσω των πράξεων μας όσο και με τρόπους αδιαπέραστους από αυτές. Στη διασταύρωση της μουσικής πρόθεσης και του τυχαίου, η Birch αποκαλύπτει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των γεγονότων που μπορούμε να ελέγξουμε και εκείνων που δεν μπορούμε.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ολοκληρώνει έναν χαιρετισμό στον ζωογόνο ήλιο του καλοκαιριού, με μια ηχητική περιπλάνηση από τη Νότια Αμερική, τις χώρες των Άνδεων και τον πολιτισμό των Ίνκας μέχρι τη ατμοσφαιρική μετουσίωση του ινδουιστικού διαλογισμού στη σύγχρονη Δύση.

Με τους ήχους των Violeta Parra, Arco Iris, Pauline Anna Strom, Thunder Tillman, Loula Yorke, Sofie Birch/Nana Pi, Sofie Birch/A.Fabrin και Sun Ra.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: Agostino Bonalumi, Bianco, 1966

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand