Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 13.06.2023

John Cale: Το Zen στα Ουαλικά | μέρος α

To Zen 禅 είναι η αληθινή μας φύση που εκφράζεται κάθε στιγμή – κάτι που είμαστε – και, μια πειθαρχημένη πρακτική μέσω της οποίας μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη χαρά της ύπαρξης – κάτι που κάνουμε. Eίναι η άμεση εμπειρία αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε απόλυτη πραγματικότητα, το απόλυτο˙ ωστόσο δεν είναι ξεχωριστό από το συνηθισμένο, το σχετικό. Η πρακτική του zazen – ο διαλογισμός – είναι ένας τρόπος συνειδητοποίησης της μη δυϊστικής, ζωντανής, λεπτής και αλληλένδετης φύσης όλης της ζωής.

Τι είναι όμως το Zen στα Ουαλικά; Ο John Cale, ο Ουαλός συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός ροκ, drone, κλασικής, αβανγκάρντ και ηλεκτρονικής μουσικής, αναρωτιέται στην αυτοβιογραφία του «What’s Welsh for Zen». Με έναν ρυθμό που ακολουθεί την μητρική του γλώσσα, ο Cale σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας απλής παιδικής ηλικίας στην αγροτική εργατική τάξη στην Ουαλία, όπου η μουσική ήταν απαλή αλλά μέσα στο σκοτάδι το ραδιόφωνο έφερνε avant-garde κύματα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία του στο Ηρώδειο στις 19 Ιουνίου, για μια μουσική αναδρομή σε μια πορεία που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες, ο παρΑξενος_ελκυστΗς αυτήν την εβδομάδα κάνει μια εξερεύνηση στο έργο του John Cale, από την αφετηρία, τους δασκάλους και τις επιρροές του, έως τις συνεργασίες και το προσωπικό έργο.

Απόψε το πρώτο μέρος: με τους ήχους των Kenneth Bowen, Meredydd Evans, Igor Stravinsky, Aram Khachaturian, Nick Drake, John Cage, Humphrey Seale, Roman Haubenstock-Ramati, Cornelius Cardew, Aaron Copland, La Monte Young, Iannis Xenakis, Eric Satie, The Theatre of Eternal Music, The Primitives και The Velvet Underground.

Επιμέλεια ήχου: Φοίβος Καλούδης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand