Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 05.12.2023


Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και σήμερα επιστρέφω στα ζητήματα της Γραφής. Περάσαμε μερικές πολύ ζεστές εβδομάδες Εξομολογητικής Γραφής στο λογοτεχνικό εργαστήριο του Βιβλιοκαφέ Σαίξπηρ στη Νέα Σμύρνη κι ετοιμαζόμαστε για περισσότερες περιπέτειες μετά τις γιορτές, εκεί αλλά και αλλού. Υποστήριζα πάντα στα εργαστήρια ότι το να γράφουμε ξεκινά από μια ανάγκη εξομολόγησης που εμφανίζεται στα πολύ πρώτα μας χρόνια. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία αρχικά αλλά στην πορεία μάς ανακουφίζει, μάς θεραπεύει.

Χαίρομαι πολύ που ακριβώς αυτό το επισημαίνει ο Βούλγαρος συγγραφέας και ποιητής Georgi Gospodinov, που τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Booker. Σε μια πρόσφατη ομιλία του κατά τη διάρκεια του Lancaster Literature Festival, είπε: “Η πρώτη μου εμπειρία με την γραφή ήταν όταν ήμουν 6-7 ετών. Είχα έναν εφιάλτη, ο οποίος όχι μόνο ήταν τρομερός, αλλά επιπλέον επαναλαμβανόταν και κάθε βράδυ. Ένα πρωί πήρα το θάρρος να το πω στη γιαγιά μου (τότε έμενα μαζί της στο χωριό). Αλλά μόλις ξεκίνησα, με σταμάτησε, πιέζοντας ένα δάχτυλο στα χείλη της. Τα τρομακτικά όνειρα δεν πρέπει να λέγονται, γιατί γίνονται πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, το έθεσε πολύ πιο όμορφα: γεμίζουν αίμα και ζωντανεύουν. Έτσι, έμεινα μόνος με τον εφιάλτη μου, ανίκανος να τον πω σε κάποιον αλλά δεν είχα τη δύναμη να τον κρατήσω μέσα μου. Μετά σκέφτηκα μια -κατ’ εμέ- έξυπνη ιδέα: να γράψω το όνειρό μου. Έσκισα κρυφά μια σελίδα από το σημειωματάριο του παππού και χρησιμοποιώντας τα γράμματα που μόλις είχα μάθει, έγραψα όσο πιο καθαρά μπορούσα το όνειρό μου. Και το θαύμα έγινε. Δεν είδα ποτέ ξανά αυτόν τον εφιάλτη”. Λοιπόν πραγματικά, η Γραφή λειτουργεί θεραπευτικά , όπως ακριβώς και η Μουσική.

Σαν αύριο έφυγε το 1791 ο Wolfgang Amadeus Mozart. Έτσι, ολόκληρη η εκπομπή είναι αφιερωμένη στη μουσική του. Θα ακούσουμε σονάτες, κουαρτέτα εγχόρδων, τη Μικρή Νυχτερινή Μουσική και το περίφημο Κοντσέρτο του για κλαρινέτο. Η Πέμπτη περιλαμβάνει έργα του Benjamin Britten που έφυγε κι αυτός στις 5 Δεκεμβρίου (του 1976) αλλά και έργα Liszt και Beethoven από τον Krystian Zimerman, που έχει κι αυτός τα γενέθλιά του αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα, αύριο και την Τετάρτη έχουμε τη γνωστή μας συνταγή: συναντάμε μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική, δίπλα σε τραγούδια γνωστών τραγουδοποιών, παραδοσιακούς ήχους απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, ήχους από τον κινηματογράφο και αρκετή δόση jazz.

Καλές ακροάσεις 🙂

Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand