Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Τζέημς Τζόϋς | Οι Δουβλινέζοι

«Όλοι προσπαθούν να φύγουν μακριά απ’ τη χώρα που την κατέχει ένας θυμωμένος και εκδικητικός Δίας». Έφυγε και ο ίδιος. Με τη σκέψη στη χώρα του, το Δουβλίνο στάθηκε σημείο αναφοράς για τον σπουδαίο Τζέημς Τζόϋς και οι ιστορίες των Δουβλινέζων αποτυπώνουν την οργή και την αλλόκοτη τρυφερότητα που ένιωθε για τη γενέτειρά του.

Διαβάζουμε αποσπάσματα από την Αραβία, την Έβελιν και το Οδυνηρόν Γεγονός.

[ Έβελιν

… Στεκότανε ανάμεσα στο πλήθος που κλυδωνιζότανε, στο σταθμό Νορθ Γουώλ. Εκείνος της κρατούσε το χέρι, κι αυτή καταλάβαινε πώς της μιλούσε, πώς κάτι έλεγε για το ταξίδι, ολοένα, ολοένα. Ο σταθμός ήταν γεμάτος φαντάρους με καφετιά σακκίδια. Από τις φαρδιές πόρτες του υπόστεγου, έβλεπε το μαύρο όγκο του πλοίου, αγκυροβολημένον πλάι στο μώλο, με φωτισμένα φινιστρίνια. Δεν του αποκρινότανε. Αισθανότανε το μάγουλό της χλωμό και κρύο, και μεσ’ από έναν κυκεώνα αγωνίας παρακαλούσε το Θεό να την καθοδηγήσει, να της δείξει ποιο ήταν το καθήκον της. Από το πλοίο, ένα μακρόσυρτο μελαγχολικό σφύριγμα μέσα στην καταχνιά. Αν έφευγε, αύριο θα βρισκότανε καταμεσίς στη θάλασσα, μαζί με τον Φρανκ, τραβώντας για το Μπουένος Άυρες. Είχαν βγάλει τα εισιτήρια. Μπορούσε ποτέ ν’ αποτραβηχτεί τώρα, ύστερ’ απ’ όλα όσα είχε κάνει γι’ αυτή; Η αγωνία της την έκανε να νιώεθι κάτι σαν ναυτία, και τα χείλη της σαλεύαν αδιάκοπα σε μια θερμή, σιωπηλή προσευχή.

Μια καμπάνα σήμανε πάνω στην καρδιά της. Ένιωσε να της αδράχνει ο Φρανκ το χέρι:

– Έλα!

Όχι! Όχι! Όχι! Ήταν αδύνατον. Τα χέρια της άδραξαν το κάγκελο φρενιασμένα. Ανάμεσα στα κύματα που έσκαζαν στο μουράγιο, έμπηξε μια φωνή αγωνίας.

– Έβελιν! Έββυ! – κι ο Φρανκ όρμησε περ’ από τα κάγκελα και της φώναξε να τον ακουλουθήσει.

Του αντιφώναξε να φύγει με το καράβι, μα εκείνος συνέχισε να τη φωνάζει. Γύρισε προς το μέρος του το χλωμό της πρόσωπο, δίχως έκφραση, σαν ζώο απελπισμένο. Τα μάτια της δεν του έδωσαν κανένα σημάδι αγάπης ή αποχαιρετισμού ή πώς τον αναγνώρισαν.]

Ακούμε

_ Samuel Barber \ Royal Scottish National Orchestra

_ Toru Takemitsu \ Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra

_ James Loyce

_ Mary O’ Hara

_ Patricia Sabin & Margaret Lion

_ John McCormack & Gerald Moore

_ Lalla Rooth & Alessandro Bonci

_ George Clifton Bingham & James Lynam

_ Dick Robertson

Επιμέλεια, αφήγηση | Αφροδίτη Κοσμά

Ηχητική επεξεργασία | Τάσος Μπακασιέτας

_ Τζέημς Τζόϋς | Οι Δουβλινέζοι

Μτφ. Κοσμάς Πολίτης

Εικονογράφηση | Μπ. Γουαϊνμπάουμ

Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα, 1971

σχετικα podcasts