Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 11.10.2022

Georgi Gospodinov: Χρονοκαταφύγιο

Ο Γκαουστίν, ένας περιπλανώμενος στον χρόνο ταξιδιώτης, αποσυρμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα, δημιουργεί «μια κλινική για το παρελθόν», ένα ίδρυμα που προσφέρει μια πρωτότυπη θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ: κάθε όροφος αναπαράγει λεπτομερώς μια δεκαετία του περασμένου αιώνα με τα έπιπλά της, τα μικροαντικείμενά της, τις εφημερίδες με τις ειδήσεις της, μέχρι τα ποτά και τα τσιγάρα της.

Το πείραμα λειτουργεί.

Οι ασθενείς ξεκλειδώνουν και αναβιώνουν τις αναμνήσεις τους.

Κεντρικό ερώτημα είναι : «πότε η καθημερινότητα γίνεται Ιστορία».

Ο Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ παρατηρεί την επιθυμία για αποφυγή της πραγματικότητας και την αδυναμία διαχείρισης του παρόντος που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην ιστορία του πραγματοποιείται μια επέλαση του «ιού του παρελθόντος», σταδιακά πολλά ευρωπαϊκά κράτη επιστρέφουν σε μία εθνικιστική αναπόληση και το μυθιστόρημα του Γκοσμποντίνοφ γίνεται πολτικό σχόλιο.

«Όταν θυμάσαι, κρατάς το παρελθόν παράμερα. Σαν να έχεις ανάψει μια φωτιά μέσα σε ένα σκοτεινό δάσος. Γύρω παραμονεύουν δαίμονες και λύκοι, άγρια ζώα από το παρελθόν στενεύουν τον κύκλο, ακόμα όμως δεν τολμούν να περάσουν τα όρια. Η αλληγορία είναι απλή. Όταν καίει η φωτιά της μνήμης, ο κύριος είσαι εσύ. Όταν αρχίσει να σβήνει, το ουρλιαχτό θα αυξηθεί και τα θηρία θα πλησιάσουν όλο και πιο πολύ. Η αγέλη του παρελθόντος. Όσο λιγότερη η μνήμη, τόσο περισσότερο το παρελθόν.»

Ακούμε:

*Sofia Gubaidulina

* Daniel Herskedal

* Iva Bittová

* George Crumb

Ηχητική επεξεργασία :Τάσος Μπακασιέτας, Στέλιος Εφεντάκης

*Georgi Gospodinov : Χρονοκαταφύγιο

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (@Alexandra Ioannidou)

Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα, 2021

Εκδόσεις Ίκαρος – Ikaros Publishing

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα podcasts