Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 16.04.2023

«Εκ του θανάτου εις την ζωήν»(Αφιέρωμα στην βυζαντινή υμνολογία μέσα από τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου) 

Oι ύμνοι της Αναστάσεως επιβεβαιώνουν την νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο και η ατμόσφαιρα αλλάζει άρδην ήδη από τον εσπερινό του Μ. Σαββάτου οπότε έχουμε και το χαρμόσυνο προανάκρουσμα της Αναστάσεως. Κυριαρχεί ο πανηγυρικός Α’ ήχος  αλλά και ο πλάγιος του Α’ με έντονο διασταλτικό ύφος επιτονίζουν  τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας επαναλαμβάνεται ο νικηφόρος παιάνας, το “Χριστός Ανέστη” τόσο στην κλασική- γνωστή του μελοποίηση όσο και σε διάφορες άλλες, ως οιονεί μοτίβο ή ρεφρέν, στο τέλος κάθε λειτουργικής ενότητας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Εγνατία Οδός συμπορευόμενη με το κλίμα των ημερών και μέσα στον σταυραναστάσιμο χαρακτήρα της περιόδου επιλέγει ύμνους και τροπάρια από την πλούσια υμνολογία του Επιταφίου Θρήνου αλλά και της Αναστάσεωςτου Κυρίου. Το Σάββατο η εκπομπή είναι αφιερωμένη στα μεγαλυνάρια του Επιταφίου θρήνου ή όπως είναι πιο γνωστά τα εγκώμια, με χαρακτηριστικό συσταλτικό χρώμα.Ενώ την Κυριακή της Αναστάσεως το κλίμα αλλάζει με επινίκιους- διθυραμβικούς ύμνους. Επιλέχτηκαν ιστορικές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της λατρευτικής πράξεις στα κέντρα του χριστιανισμού (Κωνσταντινούπολη, Άγιον όρος κ.α.), Ώστε να μεταφερθεί η ατμόσφαιρα της λατρευτικής πράξης σε όλη της την γνησιότητα και μεγαλοπρέπεια.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος

σχετικα ondemand