Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 20.04.2024


Το Τροπάριο της Κασσιανής – 1/4



Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στους ορθόδοξους ναούς το Τροπάριο της Κασσιανής. Πρόκειται για μία ποιητική απόδοση του περιστατικού που περιγράφεται στα ευαγγέλια και έχει να κάνει με την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία έδειξε τη μετάνοιά της πλένοντας τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυά της.

Το περιστατικό αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σηματοδοτεί την ευσπλαχνία του Θεανθρώπου για τους αμαρτωλούς και κατατρεγμένους.



Εξίσου όμως ενδιαφέρον έχει και η Βυζαντινή λόγια ποιήτρια και υμνογράφος Κασσιανή. Τα δύο γνωστά περιστατικά που έχουν καταγραφεί με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο και η συμπλοκή τους με το γνωστό τροπάριο γοήτευσαν μουσικούς ανά τους αιώνες. Ποικίλες και πολυσχιδείς μελοποιήσεις τόσο από βυζαντινούς και μετά βυζαντινούς συνθέτες, σε μονοφωνική αλλά και πολυφωνική ερμηνεία, όπως επίσης και απόδοση στην νέα ελληνική από κορυφαίους λογοτέχνες, καταδεικνύουν ότι το τροπάριο συγκίνησε αλλά και ενέπνευσε διαχρονικά.



Η πρώτη εκπομπή στα πλαίσια ενός τετράπτυχου αφιερώματος στο οποίο ακούμε διαφορετικές μελοποιητικές προσεγγίσεις αλλά και σχόλια για το γνωστό τροπάριο, προσεγγίζοντας με αυτήν την αφορμή σύνολη την βυζαντινή λογοτεχνία.


Καλή ακρόαση!


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος
Επιμέλεια Ήχου: Στέλιος Εφεντάκης


σχετικα ondemand