Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 23.03.2024


Η ψαλτική της κυρα-Δόμνας [1/2]


Η Δόμνα Σαμίου γνωστή για την συμβολή της στην διάδοση και διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής έχει ταυτίσει το όνομα της με τα δημοτικά μας τραγούδια. Ωστόσο γνώριζε σε εξίσου ικανοποιητικό βαθμό και την ψαλτική τέχνη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγική Καισαριανή όπου με τον πατέρα της εκκλησιάζονταν τακτικά στον ναό του Αγίου Νικολάου, που τότε ήταν ακόμη παράγκα. Αγαπούσε ιδιαίτερα να ψάλλει στο αριστερό αναλόγιο μαζί με τους ψάλτες την ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο καθώς επίσης και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γνώριζε απέξω όλους τους ύμνους σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε πολλούς απ’ αυτούς να τους σιγοψέλνει στην καθημερινότητά της. Κατόπιν και σε ηλικία 13 ετών έρχεται σε επαφή με τον δάσκαλο της εθνικής μουσικής Σίμωνα Καρά όπου και μαθητεύει δίπλα του. Αυτό την καθιστά πλέον ειδήμονα της βυζαντινής μουσικής και της παρασημαντικής σημειογραφίας. Έως τα τελευταία της χρόνια δεν έπαψε να τραγουδά αλλά και να ψάλλει όπου και όποτε αυτό ήταν δυνατόν. Συχνά εκκλησιάζονταν στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Αιόλου αλλά και στην Καπνικαρέα.



Στα πλαίσια του αφιερώματος μας θα ακούσουμε ύμνους, όσους καταφέραμε να εντοπίσουμε, καθώς και τραγούδια με έντονο το βυζαντινό χρώμα από την φωνή της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου.

Καλή ακρόαση!


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand