Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 21.01.2024


Κωνσταντίνος Πρίγγος (1892-1964): Εκτενές αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την εκδημία του – Β’ Μέρος


Ο 20ός αιώνας ανέδειξε μία σειρά κορυφαίων ιεροψαλτών οι οποίοι διακρίθηκαν είτε ως ερμηνευτές είτε ως μουσικοσυνθέτες. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τεχνολογία και η σχετικά εύκολη πρόσβαση στην τυπογραφία καθώς και οι ηχογραφήσεις, επαγγελματικές ή και με μπομπινόφωνο.



Κορυφαία θέση λοιπόν, μεταξύ όλων αυτών κατέχει ο Κωνσταντίνος Πρίγγος. Ο επί μία εικοσαετία πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, πριν καταλήξει στα πατριαρχικά αναλόγια η φήμη του είχε ευρέως διαδοθεί. Διέτρεξε όλο τον ελλαδικό χώρο κοσμώντας τις πιο περιζήτητες ψαλτικές θέσεις, κάτι το οποίο συνέβη και με τους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Επίσης κατάφερε να αφήσει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο αλλά και αρκετές ηχογραφήσεις, τόσο στον φωνόγραφο όσο και κυρίως ερασιτεχνικές (από μουσικόφιλους ή θιασώτες του). Ήδη όμως από το 1913 ο Ιάκωβος Ναυπλιώτηςπρωτοψάλτης των Πατριαρχείων και δάσκαλος του, τον επιλέγει για να αποθανατίσουν σε δίσκους 78 στροφών την πρώτη μεγάλη σειρά ηχογραφήσεων ψαλτικής. Ο Πρίγγος έκανε συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του Ναυπλιώτη χαρακτηρίζοντας τον αξεπέραστη ψαλτική φυσιογνωμία. Ο ίδιος, όμως, κατάφερε να αφήσει πίσω του εξίσου μεγάλη υστεροφημία. Κυρίως στον βορειοελλαδικό χώρο, αλλά και όχι μόνο, το όνομα του για πολλά χρόνια φάνταζε εμβληματικό στα αυτιά όλων όσοι ασχολούνταν ή γνώριζαν την ψαλτική τέχνη.

Με αφορμή την συμπλήρωση 60 ετών από το θάνατο του η «Εγνατία Οδός» εγκαινιάζει εκτενές αφιέρωμα, αρχής γενομένης από τις εκπομπές αυτού του Σαββατοκύριακου, στη μνήμη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Πρίγγου. Θα ακουστούν σπάνιες ηχογραφήσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από μαθητές του, καθώς επίσης και συνεντεύξεις από ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand