Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 9-2-2023

Αφιερωμένη, κατά το ήμισυ, στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ήταν η εκπομπή της Πέμπτης, 9 Φεβρουαρίου. Καλεσμένος στο στούντιο ήταν ο γλωσσολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Η γλωσσική πολιτική της νεότερης Ελλάδας”, Θεμιστοκλής Παπαδόπουλος. Με αφορμή το βιβλίο του που εκδόθηκε το 2019, μιλήσαμε για το γλωσσικό ζήτημα στο πέρασμα των χρόνων, τη διαμάχη των οπαδών της Καθαρεύουσας, μιας τεχνητής, όπως τη χαρακτηρίζει, γλώσσας που δημιουργήθηκε ως ανάχωμα για την “εισβολή” ξενόφερτων γλωσσικών ιδιωμάτων, και των Δημοτικιστών. Από πότε ξεκινά το ζήτημα αυτό και ποιοι ήταν οι πιο γνωστοί υποστηρικτές της Δημοτικής; Πως φτάσαμε, το 1976, στην καθιέρωση της Δημοτικής Γλώσσας ως επίσημης και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σήμερα, έτσι όπως εξελίσσεται με όλα τα στοιχεία μια ζωντανής γλώσσας που συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Επίσης, ακούσαμε απόσπασμα από το βίντεο που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για την ημέρα, με 25 Ελληνόπουλα από διάφορες γωνιές του κόσμου να απαγγέλουν Ελληνική Ποίηση, ενώ διαβάστηκε και σχετικό απόσπασμα από το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, Μακαρίου.
Η εκπομπή, ωστόσο, ξεκίνησε, όπως πάντα, με την Επικαιρότητα. Σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τη Δαμασκό, στο “Πάρε τον Χρόνο σου” μίλησε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Συρία, Νικόλαος Πρωτονοτάριος. Ο Έλληνας διπλωμάτης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα μετά τον πόλεμο, συγκρίνοντάς τη με τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, με σωρευμένα πάνω της τα προβλήματα μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης και την αδυναμία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης, εξαιτίας και των κυρώσεων της Δύσης. Όλα αυτά κάνουν την κατάσταση στην περιοχή που χτύπησε ο Εγκέλαδος με τα 7,8 και τα 7,7 ρίχτερ τραγική, με την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει με το σταγονόμετρα, τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν με ελάχιστο εξοπλισμό, αλλά και μια σημαντική περιοχή στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε από την κυβέρνηση της Δαμασκού, καθώς ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες.
Η δεύτερη ώρα της εκπομπής ήταν αφιερωμένη σε μνήμες από την παλιά Αθήνα, με καλεσμένο στο στούντιο τον συγγραφέα του βιβλίου “Λατέρνα, Φτώχεια και Περίσσευμα Καρδιάς – Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς” Θωμά Σιταρά. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, ξεδιπλώνονται εικόνες μιας άλλης Αθήνας, το μεσοπολέμου, που λόγο διαφέρει από την πόλη των επομένων δεκαετιών, μέχρι να έρθει η Τεχνολογία που ανέτρεψε συνήθειες και τρόπους ζωής. Ο κ. Σιταράς αναφέρθηκε στο κέντρο της πόλης, τα στέκια, την αντίθεση ανάμεσα στις φτωχικές, προσφυγικές, κατά κύριο λόγο, συνοικίες και το Κολωνάκι αλλά και στην ανάγκη που αισθανόμαστε, σήμερα, να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να διδαχθούμε για το παρόν και το μέλλον μας.
Η εκπομπή έκλεισε με τις διεθνείς ειδήσεις από την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς και την ενημέρωση για την Αθλητική Επικαιρότητα από τον Μπάμπη Πλάγο.

σχετικα ondemand