Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 16.03.2024

Με ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό, μια ταινία που επιδιώκει να κάνει μια ρωγμή στη σιωπή για το ναυάγιο της Πύλου και φιλοξενείται στη νεοσύστατη Platform+, αλλά και προγνωστικά για τα βραβεία, ολοκληρώνεται η ειδική εκπομπή του 9,58fm της ΕΡT3 για το 26ο ΦΝΘ, του μοναδικού ραδιοφώνου που εξέπεμψε επί 10 μέρες από την καρδιά του φεστιβάλ, την Αποθήκη Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο φινάλε της φετινής διοργάνωσης καλεσμένοι το Σάββατο 16 Μαρτίου είναι οι:

Α’ ΜΕΡΟΣ

Θωμά Σίδερη σκηνοθέτη της ταινίας «Gas Station ή τα περιστέρια της Λαχώρης» Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα δίνουν την αφορμή στον σκηνοθέτη να αναψηλαφήσει την ιστορία του πατέρα του, που ήταν εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στο φόντο βρίσκεται ένα πολύνεκρο ναυάγιο, το κολαστήριο των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα (πιθανότατα ρατσιστικό) που διαπράττεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Σήμερα κανείς δεν ξέρει μετά το ναυάγιο της Πύλου, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου. Κύριος στόχος της ταινίας είναι να κάνει ίσως μια ρωγμή στη σιωπή, καταγράφοντας τις μαρτυρίες των ανθρώπων. Η εκμετάλλευση των μεταναστών είναι παντού και πάντα η ίδια. Ήθελα να το πω αυτό με το δικό μου τρόπο και παράλληλα να διηγηθώ την ιστορία του δικού μου πατέρα, ο οποίος παρότι δεν μετακινήθηκε ποτέ από τον τόπο του, βίωσε τα ίδια πράγματα που βιώνουν και οι οικονομικοί μετανάστες. Ήθελα να πω ότι η εκμετάλλευση των φτωχών ανθρώπων είναι κοινή. Όπως κοινός είναι και ο πόνος της απώλειας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία».

Γιάννης Γροσδάνης, δημοσιογράφος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ο όποιος σχολίασε τις ταινίες του φετινού ΦΝΘ.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand