Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Β | 12.03.2024

Δύο ταινίες που ανήκουν στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ και μας αφηγούνται μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες, ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα και η συμμετοχή της ΕΡΤ3 στην νεοσύστατη Platform+, στην εκπομπή της Τρίτης 12 Μαρτίου, του 9,58fm της ΕΡΤ3, του μοναδικού ραδιοφώνου που εκπέμπει από την καρδιά του Φεστιβάλ, την Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Φιλοξενούμενοι στα μικρόφωνα του σταθμού οι:

Β’ ΜΕΡΟΣ


Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, σκηνοθέτες της ταινίας «Μαίρη, Μαριάννα,Μαρία- Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» Το ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή τη Κάλλας στην Αθήνα, από τη στιγμή που ήρθε από την Αμερική το 1937 μέχρι το 1945 που έφυγε πάλι για την Αμερική πικραμένη, αλλά έτοιμη λυρική τραγουδίστρια και αποφασισμένη να κατακτήσει τον κόσμο. Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της Κάλλας, τα άγνωστα ντεμπούτα, οι προσωπικότητες που την καθόρισαν, τα ορόσημα της πορείας της, αλλά και οι κοινωνικές
και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιέχονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ. «Τα χρόνια αυτά ήταν τελείως άγνωστα, αλλά πολύ σημαντικά για την Κάλλας. Αποκτά μια σημαντική μόρφωση που τη βοήθησε να κάνει στην συνέχεια την καριέρα που έκανε. Βρήκαμε όλους τους ανθρώπους ζουν ή τους απογόνους τους για να μας περιγράψουν ότι γνωρίζουν για τα χρόνια αυτά. Ο τρόπος που συμπεριφερόταν η Κάλλας, η μητέρα της , τα χρόνια της κατοχής είναι μερικά από αυτά που αναδεικνύουμε στο ντοκιμαντέρ».


Γιώργος Σαβόγλου και Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτες της σειράς ντοκιμαντέρ «Νησιά στην Άκρη». Η ΕΡΤ3 συμμετέχει στο νεοσύστατο τμήμα Platform+, μ’ ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Νησιά στην Άκρη». Το επεισόδιο με τίτλο «Γυαλί», μας μεταφέρει στο μικρό αυτό νησί, ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο, που γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand