Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Β | 10.03.2024

Ντράγκαν Γιοβίσεβιτς «Θερμή ταινία/Warm Film»(παγκόσμια πρεμιέρα). Ένα ταξίδι στην ιστορία του queer σε έναν γειτονικό κινηματογράφο, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στις επίγονες κινηματογραφίες φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας σε σύγκριση με την οπτική του εντεινόμενου εθνικισμού και της ομοφοβίας στη σημερινή κοινωνία. «Σκοπός της ταινίας ήταν να εξετάσω ποιος ο ρόλος των queer και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο σινεμά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και νυν Σερβίας, κατά τη διάρκεια δεκαετιών μέσα στο πέρασμα της θυελλώδους ιστορίας αυτής της χώρας. Δεν γνώριζα πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή τους στο σινεμά της χώρας μου. Έψαξα σε αρχεία στην Γερμανία και τη Γαλλία και βρήκα ότι η παρουσία τους ήταν σε 65 φιλμ».

Μπάμπη Μακρίδη, σκηνοθέτη της ταινίας «Unclickable» (παγκόσμια πρεμιέρα). Το φιλμ μας εισάγει στον κόσμο της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης μέσα από μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εξερευνά τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. «Το ντοκιμαντέρ, που ήταν μια ιδέα του ερευνητή και σεναριογράφου Guy Krief, δεν ασχολείται μόνο με το πως βγάζουν χρήματα οι εταιρίες αλλά εξηγεί το πώς αυτό έχει αντίκτυπο στους απλούς ανθρώπους. Επειδή το θέμα που διαπραγματεύεται είναι ένα τεχνικό θέμα και έχει πολλές ορολογίες, σκηνοθετικά αποτελούσε πρόκληση ώστε να γίνει πιο απλό, κατανοητό, αλλά και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Όντας ο ίδιος εντελώς ανίδεος μπήκα στη διαδικασία να λύσω τις δικές μου απορίες και να τις εξηγήσω στο κοινό»

Κάρολ Ντάισινγκερ, σκηνοθέτη της ταινίας «One Bullet/ Μια σφαίρα». Σε αυτή την πολεμική ταινία, το πεδίο μάχης βρίσκεται πίσω από τις κουρτίνες ενός σπιτιού στο Αφγανιστάν. Μια μητέρα αφγανικής καταγωγής και μια σκηνοθέτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέονται από μια ξώφαλτση σφαίρα, σφυρηλατούν μια αναπάντεχη φιλία κατά τη διάρκεια του μακροβιότερου πολέμου της Αμερικής. Μια πολεμική ιστορία αλλιώτικη από τις άλλες που τολμά να θέσει το ερώτημα: πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικότητα την επικράτηση της ειρήνης παρά τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς; «Βρίσκοντας διόδους και γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων» απαντά η σκηνοθέτης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand