Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 13.03.2024

Ακούστε την Τετάρτη 13 Μαρτίου (13:00-15:00) στην ειδική εκπομπή του 9,58fm για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους:

Α’ ΜΕΡΟΣ

Παναγιώτη Παπαφράγκο, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Πρωτόγαλα / First Milk »(παγκόσμια πρεμιέρα) το οποίο καταγράφει τον κύκλο της ζωής: γέννηση-θάνατος-αναγέννηση, εστιάζοντας τον φακό του στην εκτροφή νεογέννητων αμνοεριφίων στους πρόποδες του όρους Πατέρας. «Τα χέρια των ανθρώπων είναι ικανά για τα πάντα, από το πιο τρυφερό χάδι μέχρι την πιο βάναυση πράξη. Όπως και η ζωή» λέει ο σκηνοθέτης. «Η ταινία, την οποία ολοκλήρωσα σε ένα χρόνο, είναι χειροποίητη. Είμαι σκηνοθέτης της ταινίας, αλλά και μοντέρ, παραγωγός…. Αντλώ από την παράδοση του αισθητηριακού ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας δηλαδή στις αισθήσεις μέσω της παρατήρησης καλώ τον θεατή να νιώσει όπως οι πρωταγωνιστές».

Λίντια Ντούντα σκηνοθέτρια της ταινίας  «Δάσος/Forest (παγκόσμια πρεμιέρα) όπου παρακολουθούμε την καθημερινότητα μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά του παλαιότερου δάσους της Ευρώπης, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, να αλλάζει ριζικά όταν πρόσφυγες, διωγμένοι από τις χώρες τους, βρίσκουν καταφύγιο μια ανάσα από το σπίτι τους. «Οι πρόσφυγες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε εκείνη την περιοχή, μιας και η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει μια ειδική ζώνη, όπου κανείς δεν θα μπορούσε να εισέλθει, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι ακτιβιστές, ούτε κανείς άλλος. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το  πρόβλημα μέσα από τη ματιά των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή και δεν μπορούσαν να την εγκαταλείψουν. Βρεθήκαν στο δίλλημα να βοηθήσουν η όχι τους πρόσφυγες, μιας κι οποιαδήποτε βοήθεια κι αν τους προσέφεραν θεωρούνταν παράνομη από την πολωνική κυβέρνηση. Προτίμησαν λοιπόν να παρανομήσουν, μιας και η συνείδηση τους δεν τους άφηνε να εγκαταλείψουν τους πρόσφυγες».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand