Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 15.03.2024

Το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, ο 9,58fm, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 15 Μαρτίου (13:00 – 15:00) στην ειδική εκπομπή για όλα όσα συμβαίνουν στην 26η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους:

Α’ ΜΕΡΟΣ


Σπύρο Μαντζαβίνο και Κώστα Αντάραχα σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «Πανελλήνιον / Panellinion» (παγκόσμια πρεμιέρα). Η ταινία αναφέρεται σε ένα εκτός τόπου και χρόνου σκακιστικό καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, ένα καταφύγιο για ανθρώπους που ασφυκτιούν στην καθημερινότητά τους. Μια ιστορία φαντασμάτων για την εμμονή, τη μοναξιά και την τρέλα. «Το καφενείο είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο. Όπως σε όλα τα καφενεία οι άνθρωποι απελευθερώνονται, χτίζουν σχέσεις και εκτονώνουν το άγχος τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο Πανελλήνιον, μόνο που εκεί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, ένας συνδυασμός λαϊκότητας και διανόησης».

Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ«Nocturnes/Νυχτερινά» (διεθνής πρεμιέρα) οι οποίοι ακολουθούν την οικολόγο Μάνσισε μια αποστολή σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, στα δάση των Ιμαλαΐων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την προσπάθειά της να βρει και να μελετήσει νυχτοπεταλούδες, ενώ διερωτάται για την εύθραυστη σχέση μας με τη φύση. Εκεί θα συνεργαστεί με τον Μπίκι, έναν νεαρό άνδρα από την αυτόχθονη κοινότητα Μπουγκούν, ώστε να αναζητήσει στοιχεία για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτό το εύθραυστο ιπτάμενο είδος. Οι δυο τους θα διασχίσουν το τοπίο, δουλεύοντας μεθοδικά κάθε βράδυ για να τοποθετήσουν φωτεινές οθόνες, οι οποίες μεταμορφώνονται σε έναν δυναμικό καμβά από νυχτοπεταλούδες διαφόρων μεγεθών, σχεδίων και υφών, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα γεμάτο κίνηση και χρώμα. Εστιάζοντας σε ένα μικρό, εφήμερο, νυκτόβιο πλάσμα, το ντοκιμαντέρ αμφισβητεί ανοιχτά την ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου μας. Μια μοναδική εμβυθιστική εμπειρία θέασης με ήχους και εικόνες συνθέτει ένα περίτεχνο και ποιητικό μωσαϊκό του κόσμου μας. « Η ταινία αναφέρεται στη σύνδεση μας με τη φύση. Μένουμε στο Νέο Δελχί και διαπιστώσαμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με την Τεχνολογία και τις οθόνες και έχουμε χάσει την εμπειρία που είχαμε με την φύση ως παιδιά. Όταν πήγαμε στο δάσος και διαπιστώσαμε τι χάνουμε, κι έτσι μας γεννήθηκε η επιθυμία να υπενθυμίσουμε στο κοινό τη σύνδεση που πρέπει να έχουμε με το περιβάλλον. Επίσης βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας με την έρευνα της Μάνσι».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand