Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 12.03.2024

Δύο ταινίες που ανήκουν στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ και μας αφηγούνται μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες, ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα και η συμμετοχή της ΕΡΤ3 στην νεοσύστατη Platform+, στην εκπομπή της Τρίτης 12 Μαρτίου, του 9,58fm της ΕΡΤ3, του μοναδικού ραδιοφώνου που εκπέμπει από την καρδιά του Φεστιβάλ, την Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Φιλοξενούμενοι στα μικρόφωνα του σταθμού οι:

Α’ ΜΕΡΟΣ


Βάνια Τέρνερ,σκηνοθέτης της ταινίας «Tack». Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που πυροδότησε το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα, δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή. Σε μια δίκη ορόσημο, η Σοφία στέκεται στο πλευρό της Αμαλίας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον όταν ήταν παιδί. «Το ντοκιμαντέρ χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ακολουθήσαμε όλα όσα συνέβησαν στην πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo, αφού η υπόθεση της Αμαλίας δεν είχε παραγραφεί. Δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο στόχο όταν ξεκίνησα να κινηματογραφώ. Όλα προέκυψαν, καθώς η εμπιστοσύνη κτίστηκε σταδιακά με αγάπη προς αυτές τις δύο γυναίκες, στις οποίες είχα ξεκαθαρίσει ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο ντοκιμαντέρ».


Αράτα Μόρι και Αντρέας Χάρτμαν, σκηνοθέτες της ταινίας «Johatsu – Into Thin Air/ Αυτοί που έγιναν καπνός» (παγκόσμια πρεμιέρα) .Μέσα από το ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε τους μυστηριώδεις «νυχτερινούς μεταφορείς» στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να εξαφανιστούν εν μια νυκτί από προσώπου γης. « Η ιδέα ξεκίνησε το 2014, όταν συνάντησα τυχαία στην Οσάκα, έναν νέο σε ηλικία άνδρα άστεγο από επιλογή, ο οποίος με οδήγησε σε μια φτωχογειτονιά όπου είχε πολλούς άστεγους. Η εμπειρία αυτή μου κέντρισε το ενδιαφέρον κι έτσι ξεκίνησα. Μετά την οικονομική κατάρρευση που βίωσε πριν από κάποια χρόνια η Ιαπωνία, αρκετοί άνθρωποι είτε επειδή είχαν οικονομικά προβλήματα είτε προσωπικά θέλησαν να εξαφανιστούν. Οπότε δημιουργήθηκαν εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν κρυφά, τόσο τα υπάρχοντα τους, όσο και τους ίδιους, σε κρυφά μέρη» αναφέρει ο Αράτα Μόρι.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand