Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 09.03.2024

Ελένη Ανδρουτσοπούλου (Υπεύθυνη Ελληνικού Τμήματος), η οποία αναφέρθηκε στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, τόσο στα διαγωνιστικά τμήματα, όσο και στα αφιερώματα του φεστιβάλ. «Φέτος ξεκινήσαμε χωρίς εμπόδια και έχουμε 55 ελληνικά ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή, αφιερώματα και ειδικές προβολές ελλήνων δημιουργών. Επίσης αναβαθμίσαμε το Platform+ όπου αυξήσαμε τις ημέρες online προβολών, δίνοντας τη δυνατότητα στους φίλους του ντοκιμαντέρ να δουν ταινίες και μετά το πέρας του φεστιβάλ.


Τζέλη Χατζηδημητρίου σκηνοθέτης της ταινίας «Λεσβία»(παγκόσμια πρεμιέρα), η οποία μας  ταξιδεύει σε ένα χωριό της Λέσβου τη δεκαετία του ’70 και αφηγείται μια ιστορία για την αγάπη και το τι σημαίνει να είναι κανείς αποδεκτός. « Η ταινία είναι αυτοβιογραφική. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να αφηγηθώ την ιστορία και κατάλαβα ότι χρειαζόταν κάποιος να τη διηγηθεί. Αποφάσισα να τα πω εγώ. Ασχολούμαι από το 2011 και όλη αυτή η προσπάθεια μου έχει πάρει όλο το χρόνο και την ενέργεια» είπε η σκηνοθέτης. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, μίλησε για τη δημιουργία ενός λεσβιακού αρχείου στην Ερεσό, καθώς και για την επιλογή της ταινίας της σε δεκάδες φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. 


Χρύσα Τζελέπη σκηνοθέτης της ταινίας «Η Κλαίρη τι κάνει;» και Άκης Κερσανίδης, συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ.  Η σκηνοθέτης καταγράφει, από τα τέλη του 2017, τη Μαρία και τη μητέρα της Βάγια, που συγκατοικούν σ’ ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παλεύοντας με τη φθορά του χρόνου και την απώλεια της μνήμης. Η βύθιση της Βάγιας στην άνοια μετατρέπει τη σχέση τους σε ένα καθημερινό τελετουργικό φροντίδας. Μια δύσκολη καθημερινότητα, την οποία οι δύο γυναίκες την αντιμετωπίζουν με χιούμορ και τρυφερότητα. «Μέσα από την καταγραφή και την παρατήρηση βίωσα κι εγώ αυτό που συνέβαινε. Το να χάσει κανείς τη μνήμη του είναι κάτι τρομακτικό, παρότι ο άνθρωπος που έχει άνοια δεν αντιλαμβάνεται τη φθορά,  όσο αυτός που τον φροντίζει».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος


σχετικα ondemand