Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Β | 15.03.2024

Το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, ο 9,58fm, θα παρουσιάσει την Παρασκευή 15 Μαρτίου (13:00 – 15:00) στην ειδική εκπομπή για όλα όσα συμβαίνουν στην 26η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους:

Β’ ΜΕΡΟΣ

Συνέχεια της συνέντευξης με τους Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «Nocturnes/Νυχτερινά» Ιμπραΐμ Νασάτ σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Hollywoodgate”. Η τανία αφορά στα όπλα που άφησαν οι αμερικανοί όταν έφυγαν από το Αφγανισταν. Την ημέρα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν απευθείας για να καταλάβουν το συγκρότημα Hollywood Gate, που υποτίθεται πως ήταν βάση της CIA στην
Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν βρίσκουν ό,τι άφησε πίσω του ο πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στην ιστορία: αεροσκάφη, όπλα και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκλονισμένος από την τεχνολογία, ο Μαλάουι Μανσούρ, ο νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διατάζει τους στρατιώτες του να καταγράψουν και να επισκευάσουν όσο περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό μπορούν. Ο Μουχτάρ, με κίνητρο να κατακτήσει κάποια μέρα τον κόσμο, καταφθάνει στο Hollywood Gate προκειμένου να χτίσει καριέρα ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός. Όσο οι δυο τους εστιάζουν στην ολοκλήρωση των προσωπικών τους στόχων, οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να επιδιορθώνουν το όπλα που εγκαταλείφθηκαν σε αυτή την «πύλη». Τα AK-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν περιέλθει τώρα υπό την κατοχή των Ταλιμπάν, Ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θεωρούνταν ότι είχαν καταστραφεί τώρα βομβαρδίζουν θανάσιμα την αντίσταση, προκαλώντας ανείπωτες παράπλευρες απώλειες στην πορεία, ενώ η αξιοποίηση διεθνών ντοκιμαντεριστών για προπαγανδιστικούς σκοπούς είναι σε εξέλιξη. « Πρόκειται για μια ταινία παρατήρησης. Δεν υπάρχουν συνεντεύξεις. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, που γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η μεταμόρφωση μιας φονταμενταλιστικής πολιτοφυλακής σε στρατιωτικό καθεστώς. Στην αρχή οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονταν μόνο για την εικόνα τους, πώς δηλαδή φαίνονταν στην κάμερα. Στη συνέχεια εστίασαν στο υλικό που τραβούσα και πριν φύγω το εξέτασαν οι μυστικές τους υπηρεσίες. Τους είχα πει από την αρχή, ότι θα μεταφέρω στον κόσμο, ότι ακριβώς θα δω».

Στέλιο Κούλογλου σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «142 Χρόνια». Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ως διακινητές. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να σωθούν 3 αθώοι άνθρωποι. Ο πρώτος έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης και οι άλλοι δύο σε 50. Σε ένα δικαστικό θρίλερ που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, θα δικαιωθεί ο αγώνας τους για την ελευθερία; « Μια ταινία για τους άδικα καταδικασμένους, που αντιμετωπίζονται όπως οι νέγροι την εποχή της δουλείας στις ΗΠΑ. Οι τρεις αθωώθηκαν τελικά, αφού έμειναν 2 χρόνια στη φυλακή αλλά υπάρχουν κι άλλοι που ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand