Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Β | 08.03.2024

Στην ειδική εκπομπή του 9,58fm, του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, για το 26 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το στούντιο που έχει στηθεί στην Αποθήκη Γ, στο λιμάνι, ακούστε τις συνεντεύξεις της Παρασκευής 08/03/2024 με τους:

Δημήτρης Αθυρίδη, Σκηνοθέτης της ταινίας exergue – on documenta 14. Η ταινία ακολουθεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ και την επιμελητική του ομάδα επί δύο χρόνια καθώς οργανώνουν την documenta 14, μια ιστορική έκδοση της πιο σημαντικής έκθεσης τέχνης στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 στο Κάσελ της Γερμανίας και στην Αθήνα, το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.


Η καλλιτεχνική πρόταση επέκτασης  της έκθεσης σε δύο πόλεις με τίτλο «Learning from Athens» ήταν η τολμηρή προσπάθεια του Σίμτσικ να διερευνήσει τα όρια του θεσμού, αμφισβητώντας το ευρωκεντρικό μοντέλο παραγωγής τέχνης. Η διοργάνωση αντιμετώπισε περισσότερα από απλά υλικοτεχνικά εμπόδια, τα οποία δεν βοήθησαν στην αποτροπή ενός οικονομικού ελλείμματος. Το μιντιακό σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από την λήξη της έκθεσης επισκίασε την καλλιτεχνική της αξία και τις περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενό της.


Κριστίνε Μπίρτε και Νρετσάι Τέμπλιν σκηνοθέτιδες της ταινίας Η Φωνή του σπιτιού, η οποία  διηγείται την ιστορία έξι ορκισμένων παρθένων, που έχουν αποφασίσει να αναλάβουν τον κοινωνικό ρόλο των ανδρών για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Για να παρακάμψουν τις πατριαρχικές δομές, να αποφύγουν μισογυνιστικές επιθέσεις, να υποστηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους, να αποφύγουν τον καταναγκαστικό γάμο και για να είναι ελεύθερες. Οι χαρακτήρες μας εκφράζονται με οικειότητα καθώς μας μιλούν για τις ζωές τους και μας παίρνουν μαζί τους στο προσωπικό τους ταξίδι. Μιλούν για την
ελευθερία και την καταπίεση, για την υπόσχεση να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και για την κατάργηση των αυστηρών έμφυλων ορίων και την ικανότητα του ανθρώπινου νου να αποφασίζει τι θέλουμε να είμαστε. Μια ταινία που ανατρέπει στερεότυπα και τις συζητήσεις για το φύλο, διευρύνοντας την αντίληψή μας για την ανθρώπινη ζωή και τις οικουμενικές συνθήκες της.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος


σχετικα ondemand