Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 10.03.2024

Παναγιώτη Ευαγγελίδη, σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή. Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο και του απονέμει Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό. «Ξεκίνησα να κάνω ντοκιμαντέρ από την ανάγκη μου να τεκμηριώσω τους ανθρώπους όπως τους έβλεπα. Κι αυτό να το μοιραστώ με την υπόλοιπη ανθρωπότητα, ώστε να ανακαλύψουμε ποιοι είναι και τι έχουν να μας πουν».

Άντριαν Σιλβέστρε, σκηνοθέτη της ταινίας «Γενηθήτω το θέλημά σου/May your will be done»(παγκόσμια πρεμιέρα). Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία συμφιλίωσης του σκηνοθέτη με τον πατέρα του, μια εκκεντρική προσωπικότητα που υπήρξε απών από τη ζωή των παιδιών του και τώρα, στη δύση της ζωής του, έρχεται πιο κοντά τους. «Η συμφιλίωση συνέβη μέσω της δημιουργίας αυτού του ντοκιμαντέρ, με το οποίο δεν είχαμε σκοπό να κατηγορήσουμε τον πατέρα μου. Ήταν μια άσκηση για να αποδεχτούμε την οικογένεια που έχουμε και να μείνουμε πιστοί σε αυτήν. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισα ήταν ο διπλός ρόλος που είχα. Από τη μια να αφηγηθώ μια προσωπική ιστορία, κι από την άλλη να σκηνοθετήσω τον πατέρα μου».

Ενρίκε Σάντσες Λανς, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο χορός του Πολ Ποτ/Pol Pot Dancing» (παγκόσμια πρεμιέρα). Στο φιλμ παρακολουθούμε μια κορυφαία χορεύτρια στη βασιλική αυλή της Καμπότζης, η οποία μεγαλώνει με αγάπη τον μικρό αδελφό του συζύγου της ως δικό της γιο. Χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι ο θετός γιος της δεν είναι άλλος από τον αιμοσταγή δικτάτορα Πολ Ποτ. «Πώς είναι δυνατόν κάποιος που από μικρός είχε σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό, να σκοτώσει το 25% του πληθυσμού της Καμπότζης και να εκδιώξει καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει το ντοκιμαντέρ, παρότι δεν το απαντά. Βλέπουμε όμως σε αυτό πώς οι νέες γενιές χορευτών στην Καμπότζη προσπαθούν να δώσουν απάντηση, αλλά και πώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους».

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης Γωγάδης και Ελένη Κουρτίδου
Ηχοληψία: Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand