Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 14.03.2024

Δύο ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κάνουν διεθνή ή και παγκόσμια πρεμιέρα, μια εξαιρετική ταινία που διαγωνίζεται στο τμήμα Film Forward, καθώς και τα νεότερα από το ΕΚΚ για τα προγράμματα χρηματοδότησης ταινιών, φιλοξενούνται στην ειδική εκπομπή για το 26ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Στα μικρόφωνα του 9,58fm την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι:

Α’ ΜΕΡΟΣ

‘Ανκε Πέτερσεν παραγωγός της ταινίας «My Stolen Planet/Ο κλεμμένος πλανήτης μου» (διεθνής πρεμιέρα)της Φαραχνάζ  Σαριφί  που παρουσιάζει τις κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ αναμνήσεις της Φαράχ: μιας γυναίκας που συλλέγει θραύσματα από super8 φιλμάκια από άγνωστούς της ανθρώπους, ενώ μαθαίνει τι σημαίνει να αγαπάς από απόσταση και να ονειρεύεσαι ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους και αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητας στο Ιράν στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης.«Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτριας, είναι ένα προσωπικό φιλμ. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο της πρωταγωνίστριας η οποία ζει σε δύο κόσμους. Τον δικό της πλανήτη και τον εξωτερικό κόσμο, όπου πρέπει να φορά χιτζάμπ κάθε φορά που θέλει να βγει έξω».

Ελίνα Ψύκου σκηνοθέτη  του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά /Stray Bodies» (παγκόσμια πρεμιέρα),που ακολουθεί τέσσερις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν σωματική αυτονομία σήμερα στην Ευρώπη. Η Ρόμπιν είναι έγκυος στη Μάλτα, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα από την Ιταλία θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική από την Ελλάδα θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. « Πρόκειται για ιστορίες γύρω από τη ζωή και το θάνατο, αλλά και γύρω από το  πώς το σώμα μας είναι ελεύθερο να ζήσει και να πεθάνει όπως θέλει.  Η ταινία εξερευνά τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς. Η ανεκτικότητα σε αυτό που πιστεύει ο άλλος είναι το μήνυμα της ταινίας» είπε η σκηνοθέτης. Επίσης αναφέρθηκε στην επίθεση που έγινε στην ταινία  της και στην αφίσα, λέγοντας ότι είναι κατευθυνόμενη, ενώ τοποθετήθηκε για το ομοφοβικό συμβάν στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand