Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | Μέρος Β | 16.03.2024

Με ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό, μια ταινία που επιδιώκει να κάνει μια ρωγμή στη σιωπή για το ναυάγιο της Πύλου και φιλοξενείται στη νεοσύστατη Platform+, αλλά και προγνωστικά για τα βραβεία, ολοκληρώνεται η ειδική εκπομπή του 9,58fm της ΕΡT3 για το 26ο ΦΝΘ, του μοναδικού ραδιοφώνου που εξέπεμψε επί 10 μέρες από την καρδιά του φεστιβάλ, την Αποθήκη Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο φινάλε της φετινής διοργάνωσης καλεσμένοι το Σάββατο 16 Μαρτίου είναι οι:

Β’ ΜΕΡΟΣ

Άρης Δόριζας σκηνοθέτη της ταινίας « Γιάννης Σπανός: Πίσω απ΄τη μαρκίζα». Ένα ταξίδι στην τεράστια πορεία του Γιάννη Σπανού από το παιδικό σπίτι στο Κιάτο ως τις μεγάλες συνεργασίες στο Παρίσι και την επιτυχία στην Ελλάδα, με σπάνια ντοκουμέντα και συνεντεύξεις. Μέσα από την προσωπική αναζήτηση ενός λάτρη της μουσικής του, διερευνούμε γιατί ο Σπανός επέλεξε να μένει πίσω από τα φώτα, αφήνοντας το έργο του να μιλήσει. «Πρόκειται για μια βιογραφία του συνθέτη. Τη μουσική του την ακούω από μικρός. Στην συνέχεια τον ακολουθούσα όπου έπαιζε και αγόραζε όλους τους δίσκους του, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να τον γνωρίσω. Τον προσέγγισα αρχικά όταν έκανε νυχτερινές εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά. Ξεκίνησα να του ζητώ να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ το 2014, αλλά κατάφερα να αρχίσω τα γυρίσματα το 2018. Έκανα μαζί του τέσσερις συνεντεύξεις, αλλά δεν προλάβαμε να κάνουμε και μια πέμπτη που ήθελα. Για τον Σπανό μίλησαν στο ντοκιμαντέρ σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν κι ένα σπάνιο υλικό από το αρχείο του συνθέτη».

Τάσος Ντερτιλής, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), και της κριτικής επιτροπής της FIPRESCI στο 26 ο ΦΝΘ ο οποίος θα αναφέρθηκε στις ταινίες που ξεχώρισαν στα προγνωστικά για τα βραβεία του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση : Θανάσης  Γωγάδης  και Ελένη  Κουρτίδου

Ηχοληψία:  Περικλής Κλιγκόπουλος, Νίκος Κακαρίκος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δημητρούδης


σχετικα ondemand